Традиции на различни страни

Традиции за празнуване на старата Нова година

Традиции за празнуване на старата Нова година
Съдържание
  1. история на празника
  2. Обичаи и ритуали
  3. Народни поличби
  4. Интересни факти

Януари в Русия е богат на празници. На първия ден цялата страна празнува Нова година, на 7-ми - Рождество Христово. И в нощта на 13 срещу 14 януари идва друг празник - старата Нова година. Кога и защо е възникнал, как се празнува в Русия и европейските страни, какви церемонии се извършват и какво обикновено се приготвя за празнична вечеря - ще разкажем по-нататък.

история на празника

Допълнителна празнична дата възникна в резултат на използването на различни методи за хронология. Докато повечето европейски страни броеха дните според григорианския календар, Русия живееше по юлианския календар. Понякога поради това несъответствие във времето се случиха инциденти: писмо, изпратено от Руската империя, можеше да бъде получено от европейския адресат по-рано от датата, посочена в него.

През 1918 г. Русия преминава към григорианското летоброене, според което Новата година е „отместена назад“ с 13 дни. Така възникна традицията да се празнува старата Нова година.

Между другото, този празник се празнува не само от руснаците. Той присъства и в календара на онези страни от Европа и Азия, които в миналото преминаха от една хронологична система към друга, като Русия. Ето списък с тях:

  • Швейцария;
  • Тунис;
  • Алжир;
  • Финландия;
  • Черна гора;
  • Япония;
  • Сърбия;
  • Гърция.

Обичаи и ритуали

Старата Нова година се счита за мистичен празник. Не е изненадващо, че в навечерието му се провеждат много ритуали, свързани с привличане на богатство и късмет в къщата. Ето някои от тях.

  • За да посрещнете старата Нова година, обичайно е да се приготвят нови дрехи и да се изгарят стари, да се отървете от неуспехите от миналото. Също така е препоръчително да хвърлите в огъня вещите на децата, в които са претърпели заболяване.
  • На 14 януари сутринта трябва да вземете 3 свещи, да ги запалите и да обиколите всяка стая с тях, като се движите по посока на часовниковата стрелка. В този случай човек трябва да бъде кръстен, а в края на церемонията да вземете брадва и леко да я чукнете на прага, като кажете: „Живот, здраве, хляб“.
  • Ако имате частна къща и държите добитък, тогава, за да го предпазите от заболявания и нещастия, можете да изпълните следния ритуал... Изпечете бисквитки във формата на животни и поставете ястието с тях на новогодишната трапеза. Ако желаете, можете да ги почерпите с животни.
  • За да предпазят овощните дървета от вредни насекоми, градинарите ги разклащат сутринта на 14 януари, казвайки: „Както аз отърся (име) бяло-пухкав сняг, така и Свети Василий ще отърси всеки влечуго червей през пролетта.

Що се отнася до празничната трапеза, според обичая на нея не слагат ястия от домашни птици или риба, за да не избяга щастието или да се отдалечи от дома. Но свинско, конско или телешко месо е добре дошло - с помощта на тези ястия можете да привлечете късмет, пари и потомство.

Също така се приготвя специална кутя за старата Нова година. Рецептата и редът на приготвянето й са взети от славянските традиции за празнуване на Нова година.

  • Задължително е да започнете да готвите кутя през нощта (в 2.00). Ако по-късно не се яде, не можете да изхвърлите ястието - трябва да дадете всички остатъци на птици или животни.
  • По традиция ястието се приготвя от елда или ечемик, но днес по-често се използва ориз.... Към кашата трябва да се добавят сушени плодове (стафиди, сушени кайсии), различни ядки, мед на вкус. Колкото по-богат е пълнежът, толкова по-добре. Всеки от компонентите му има свещено значение: ядките символизират добро здраве, стафидите - дълъг живот, медът - добри новини.
  • След като монтира тигана (тенджерата) с овесена каша на печката (печка), домакинята трябва внимателно да следи процеса на готвене. Ако кутията "излезе" от тенджерата или тенджерата внезапно се напука, ще има неприятности. Не бива обаче да се плашите. "Лошата" каша заедно с контейнера трябва да се хвърли в дупката и тогава неуспехите ще ви подминат. Е, ако кутията е успешна, яжте я без следа, тогава късметът и богатството със сигурност ще дойдат при вас през следващата година.

Друга старославянска традиция са коледни празници. Но те не са съвсем същите като по Коледа. Според църковния календар, 14 януари е денят на св. Василий или Василий Щедър. Ето защо коледарските песни през нощта от 13 до 14 се наричат ​​„щедри“: кукерите отиват в домовете си и там разпръскват зърно. Трябва да ги посрещнете, изгонването им е строго забранено. Колкото повече коледуващи хора сипят зърно, толкова по-богато и по-успешно ще стане семейството, живеещо в тази къща.

Старата Нова година е най-доброто време за гадаене и четене на различни конспирации. Неомъжените момичета гадаят на младоженеца-кукер, семейните дами - на съдбата.

Ето няколко интересни примера за гадаене.

  • Гадание на името на годеника. Трябва да напишете няколко мъжки имена върху парчета хартия и след това да ги поставите под възглавницата. На сутринта, на случаен принцип, трябва да извадите лист хартия и да прочетете името, посочено върху него - така ще бъде наречен младоженецът.
  • Восък за леене. Вземете малка восъчна свещ (за предпочитане църковна), разбийте я на малки парченца и поставете в лъжица. Пригответе съд със студена вода. Задръжте лъжица восък над пламъка на свещта, докато се разтопи, след което бързо изсипете разтопената маса във водата. Изчакайте около минута, след което можете да започнете да превеждате. Получената форма ще се превърне в символ. Смята се, че ангел означава получаване на помощ отгоре, подкова предвещава изпълнението на замислени планове, кола символизира началото на нов път (или ще получите кола като подарък, кой знае). Тълкувания на много други символи могат да бъдат намерени в Интернет.
  • Гадаене по годеника по кучешкия лай. Много необичаен начин да разберете какъв ще бъде съпругът. В нощта на 13 срещу 14 януари едно момиче трябва да излезе в двора с нож, да се качи до снежна преса и да започне да го пробожда, като казва: „По дяволите, не мълчи, дяволе, кажи ми какъв съпруг Разбирам, ще трябва ли да плача или да се смея?"Сега трябва да слушате лая на кучето. Ако чуете наводнен и звучен лай, тогава съпругът ще бъде добър, весел и добродушен. Ако чуете гневно ръмжене, това означава, че ще получите груб човек. Дрезгавият лай показва, че годеният ще бъде много по-възрастен от булката, а кученцето - че ще бъде младо. И ако изведнъж чуете вой, това е много лошо: бракът ще завърши с развод или вдовство.
  • Гадания за брак по конци... Момичетата вземат кълбо конец, отрязват го по същата дължина и запалват конеца. Първа ще се ожени този, чийто конец изгори най-бързо. Ако огънят изгасне по средата на нишката или веднага, тогава трябва да сте като "момичета".
  • Гадаене по сянката. Вземете лист вестник, смачкайте го, но не го сплесквайте много, в противен случай няма да работи. Поставете бучката хартия върху плоска, топлоустойчива чиния, поставете я на масата до стената и запалете хартията. Не разбърквайте пепелта. Сега вземете запалена свещ и я поставете така, че очертанията на изгорял лист от вестници да хвърлят сянка върху стената. По неговия контур можете да определите какво ви обещава следващата година. Това гадаене е подобно на леенето на восък, а тълкуването на фигурите е същото.

Народни поличби

    Всеки празник, покрит с аура на мистицизъм, има свои собствени знаци и суеверия. Старата Нова година не е изключение в този случай.

    • Ако се разболеете на 13-14 януари, тогава болестта няма да се отпусне дълго време.
    • Не можете да кажете думата „тринадесет“ на глас.
    • Забранено е да броите малки пари (монети), в противен случай ще плачете през цялата година.
    • На сутринта на 14 януари забележете клоните на дърветата. Ако са покрити с пухкава слана, тогава идващата година ще бъде богата на мед.
    • Сутрешният снеговалеж предвещава дълга и снежна зима.
    • Ледът бележи добра реколта.
    • Обичайно е да се постави на старата Нова година. Ако не заровите брадвата на войната, тогава можете да срещнете неприятности. Ето защо още сутринта на 13 януари е препоръчително да се опитате да простите на недоброжелателите, както и да се извините на всички, които сте обидили с думи или дела.
    • Погледнете нощното небе - ако по него няма облаци, а звездите светят ярко, скоро ще има силен студ.
    • Хората, родени на 14 януари, никога няма да бъдат лишени от богатство и просперитет.
    • Забранено е за старата Нова година парите назаем, както и даването им на заем. Ако направите това, финансите ще продължат да се изплъзват през пръстите ви.
    • Забравете за кавгите, не псувайте и не употребявайте псувни, иначе цяла година ще се сърдите и псувате.
    • Купуването на ново нещо обещава често обновяване на гардероба през цялата година.
    • В нощта на 13 срещу 14 януари трябва да си пожелаете желание. Със сигурност ще се сбъдне.
    • Опитайте се да прекарате празника с голям мащаб, със забавление, подгответе богата трапеза, поканете близки. Предвещава забавление и вълнение през цялата година. Ако сте в лошо настроение, тогава една година ще премине под знамето на тъгата и унинието.
    • На 14 януари е забранено изнасянето на боклука - така ще изнесете щастието от къщата.

    Интересни факти

    Григорианският календар е приет през 1582 г. от папа Григорий XIII. Въпреки това Русия не премина към него, като продължи да използва Юлиан. И едва през 1918 г. той е приет у нас за официалното летоброене. Православната църква и до днес използва стария юлиански календар.

    За разлика от Нова година, старата Нова година не е „червен ден от календара“, така че работещите хора не получават допълнителен почивен ден на този ден. Въпреки това, много хора обичат да го празнуват не по-малко от самата Нова година: правят подаръци на близки, чакат настъпването на полунощ, подготвяйки се да изпратят отново старата година, а след това излизат навън и пускат празнични фойерверки.

    Не всеки знае, че разликата между двата календара става все по-голяма с всеки век. Сега се равнява на 13 дни, но от 1 март 2100 г. ще „порасне“ с един ден. респективно от 2101 г. и Коледа, и старата Нова година ще се "местят" ден по-късно.

    По негласна традиция елхата не се толерира до настъпването на старата Нова година.

    Повече за празнуването на старата Нова година вижте в следващото видео.

    без коментари

    мода

    красотата

    Къща