in

15 новогодишни традиции в Русия, които изненадват чужденците

За повечето хора у нас е известно, че най-важният празник в Русия е Нова година и сме запознати с неизменните атрибути – коледно дърво, гирлянди, салата “Оливие” и мандарини. Но докато за нас тези традиции са близки и познати, за част от европейците те се различават коренно от обичаите, с които са запознати.

Advertisements

Ние от Поничка обожаваме зимните празници заради тяхната уникална атмосфера и вълшебно усещане за чудо, независимо къде и как се празнуват. Днес решихме да се запознаем по-отблизо с новогодишните традиции в Русия, както и да ги сравним с обичаите в други страни.

В Русия се почива много по празниците

Дългите новогодишни празници, които понякога продължават до 10 дни, са традиция, особено присъща на тази страна. Жителите на САЩ например трябва да се задоволят само с 2 отделни почивни дни за Коледа и Нова година, а жителите на Германия имат само един ден повече почивка от американците: съответно 25-26 декември и 1 януари.

Нова година е най-важният празник в Русия, поради което цялата страна е затворена от 31 декември до 10 януари. Руснаците се готвят да отпразнуват празника със семейството и приятелите си, а след това си подаряват подаръци.

Елхата остава в домовете им дълго време

Шегите, че коледните елхи в руските домове могат да украсят и майските празници, са познати на всички – и често не е слух. Специалната любов към коледните елхи впечатлява хората, в чиито страни тези празнични атрибути се премахват почти веднага след Нова година. И така, в Италия коледното дърво се изнася от къщата на 6 януари, в деня на Богоявление, в САЩ – още на 1 януари, а в Япония изобщо не се слага коледно дърво в къщата.

Руснаците лепят хартиени снежинки на прозорците

Тази украса е популярна и у нас, особено при по-възрастното поколение. Едва ли можете да намерите човек, който поне веднъж в живота си да не е изрязвал снежинки от хартия. Единственото нещо, което напомня поне малко за тази „тайна технология“ в други страни, са коледните рисунки по витрините.

В Русия Нова Година се празнува 2 пъти

Традицията да се празнуват не само Нова година и Коледа, но и така наречената Стара Нова година датира от ХХ век, когато страната реши да премине от остарелия юлиански календар към по-точния григориански. Поради разликата в датите възникнаха 2 еквивалентни празника, които продължават да честват и през XXI век. Необичайна традиция е на почит не само в Русия. В Гърция, Румъния, Швейцария, както и в редица арабски страни, Старата Нова година също е популярна донякъде.

Приготвят огромно количество храна за празника

Легени със салата “Оливие”, Винегрет и херинга под шуба отдавна съпътстват новогодишните празници в Русия. Причината се крие в старото поверие, което казва: „Както посрещнете новата година – така ще я прекарате“. Година след година то принуждава домакините непрекъснато да режат, готвят и пържат огромно количество храна дори няколко дни преди празника. Забавен нюанс в предновогодишната суматоха е и фактът, че сготвеното не може да се консумира преди да дойде дългоочакваното тържество: всеки руснак си спомня крилатата фраза на всички майки: “Не пипайте, това е за Нова година!”. Това поведение обаче не винаги се оценява: в повечето страни по света хората се справят с много по-скромен набор от продукти на новогодишната трапеза.

  • В навечерието на Нова година в почти всяка руска къща можете да намерите Оливие, херинга под шуба, мандарини и портокали. И всички гледат филма “Ирония на съдбата или честита баня!”

Отправяне на желания под ударите на камбаните

Една от най-запомнящите се новогодишни традиции в Русия е навикът да отправят желания под ударите на камбаните. Понякога не само отправят желания, но и ги записват на предварително подготвени парчета хартия, които след това изгарят. Въпреки, че тази необичайна традиция не е позната у нас, тя има своите колеги и в други страни: в Испания и Аржентина хората ядат грозде за всеки камбанен звън, докато в Латвия ядат грах.

Правят основно почистване преди Нова година

31 декември е истинско главоболие за руската домакиня, която има за задача не само да приготви голям брой различни ястия за празника, но и да поставите осигури перфектния ред в цялата къща. Руските жени се разбират добре с домакини от Китай, които също правят основно почистване на къщата преди Нова година, както и с домакини от Гватемала, които отиват още по-далеч и просто изгарят стари неща, като преди това строят от тях плюшено животно. Въпреки това не във всички страни през Нова година хората се стремят да влязат с чист дом: жителите на Индия и Иран не се придържат към европейските навици и затова традицията за трескаво почистване преди Нова година е просто непозната за тях.

В Русия слагат на новогодишната трапеза голям брой ястия с хайвер

Сандвичите с хайвер са един от най-известните и вкусни предястия на всяка новогодишна трапеза у нас. Това ястие обаче изненадва чужденците: на никое друго място на нашата планета хайверът не се яде изключително на Нова година, като на практика никой не си спомня за него по други празници.

  • Били ли сте някога в молекулярно кафе, където се замразяват кисели млека и се сервират на топкчета? Сега си представете, че пукате тези топчета, но вместо приятен сладък плодов аромат в устата си, имате солена вода. Това е вкусът на хайвера. Съквартирантите ми го ядат с голяма лъжица направо от буркана. Поставете хайвера в палачинка и ще получите най-вкусното нещо на света според руснаците, празнуващи Нова година.

Гледат “Ирония на съдбата или честита баня”

Специални музикални телевизионни програми и новогодишни филми съществуват в почти всички страни по света, където се празнува Коледа. Докато руските телевизионни зрители гледат „Ирония на съдбата или честита баня“ за стотен път с удоволствие, британците гледат „Наистина любов“, а американските им приятели следят приключенията на Кевин Макалистър от „Сам вкъщи“.

Ядат мандарини за Нова година

За много руснаци мандарините са свързани с новогодишните празници още от детството. Техният аромат, примесен с аромата на борови иглички, дава специално усещане за очакване на чудо. Мандарините обаче не се смятат за един от символите на Нова година навсякъде: в Италия вместо мандарините се използва грозде, в Белгия – ягоди, а в Австрия и Унгария предпочитат печива пред плодове.

Подаряват си скъпи подаръци

Древната традиция да се подаряват коледни подаръци продължава да носи много радост както на децата, така и на възрастните днес. В Русия обаче такива подаръци най-често се избират само по един критерий: колкото по-висока е цената на подаръка, толкова по-добре. Положението е различно в други страни: в Дания пуловери и одеяла се считат за най-добрите подаръци, в Италия – шоколад и домашни торти, а в Холандия е обичайно да си подарявате луковици на лалета.

Празнуват пищно Нова година, но не и Коледа

Основният празник на Запад е Коледа, която се празнува в голям мащаб на 25 декември. Празникът по случай настъпването на новата година в тези страни е вторичен и най-често се ограничава до малки домашни събирания с роднини и близки приятели. Всъщност в Съветския съюз празнуването и на Нова година, и на Коледа е отменено през 1935 година. И когато решават да върнат празниците, оставят само съкратената версия под формата на едно общо тържество – Нова година. И въпреки че Коледа е върната официално през 1991 г., руснаците никога не се връщат към традицията да я празнуват по специален начин.

Руснаците не мислят за произхода на Снежанка

От древни времена Снежанка се смята за внучка на Дядо Мраз – главният герой на новогодишните празници. Но този женски персонаж не присъства във всички страни. И така, в Холандия ролята на Снежанка се изпълнява Черния Пит, в САЩ съпругата на Дядо Коледа, г-жа Клаус, му помага, а в Норвегия вълшебната коза дава подаръци на децата.

В Русия спазват правилата за посрещане на Нова година според китайския календар

Въпреки че Китай е доста далеч, по някакъв неразбираем начин някои от неговите новогодишни традиции плавно мигрират в руската култура. Как иначе можете да обясните факта, че за празнуването на Нова година руснаците често избират храна, дрехи и дори празнични аксесоари въз основа на „мнението“ на Жълтото Земно Прасе, Червения Огнен Петел или Белия Метален Вол? Интересно е, че макар необичайна традиция да се е утвърдила в Русия, в Европа модата за източния календар е била само сезонна и вече не е толкова популярна.

Празнуват празниците разточително и не мислят за изхарченото

Мнозина са чували за широката руска душа и едно от най-ярките доказателства за това е начинът, по който празнуват новогодишните празници. Подаряват си разкошни подаръци, украсяват обилно празнични маси и се забавляват като за последно почти 2 седмици поред. Правят всичко това и почти не мислят за парите. И в това умение само няколко други европейски държави могат да се конкурират с Русия, включително Англия, Испания, Италия и Германия.

Интересни ли са ви новогодишните традиции в други страни? Някой от обичаите в статията бяха ли изненадващи за вас? Смятате ли, че нашият начин на празнуване е много близък до този в Русия?