Рисунка на Нова година във Франция. Как се празнува Нова година в различни страни: Нова година и Коледа във Франция

Как Нова годинапразнува във Франция? Цветно и забавно! Празниците не оставят безразлични нито жителите на страната, нито нейните гости поради невероятната украса, ярки събития и запомнящата се атмосфера на празник, която цари във всеки град.

Французите държат своите традиции свещени. За тях е така специални дниизпълнени с приятни емоции и празнични ритуали.

Новогодишни празници във Франция - снимка

Повечето французи го обичат повече от другите червени дни в календара. Те вярват, че колкото по-богато и разнообразно е новогодишното меню, толкова повече благополучиеим се обещават следващите 365 дни. Затова се опитват да подредят маса, богата на лакомства и кулинарни шедьоври.

Кога се празнува?

Според григорианския календар поздрави за нова годинафранцузите започват да получават в полунощ - 31 декември. Празникът продължава до 5 януари и плавно преминава в деня на Богоявление, който се празнува на 6 януари. Коледа - основен празникКатолиците и протестантите обикновено са добре дошли 25 .

Някои региони на страната започват празнуването на Коледа от друга дата – от 6 декември, когато настъпва празника Никулден.

Новогодишни обреди

Традициите донякъде приличат на общоприетите новогодишни обреди на други страни и народи - великолепни празници с изобилие от вкусни ястия, цветни фойерверки и много поводи за забавление, но има само френски ритуали, които се повтарят от жителите на Франция от година на година:

  1. Символизира празничната композиция от ясли на Исус. Инсталира се във всеки град на централния площад. Коледните елхи също са украсени, но те са от второстепенно значение. В близост до украсените дървета е обичайно да се поставят фигури на светци, изработени от дърво или глина;
  2. Децата в навечерието на Нова година се подготвят обувки за подаръцикоито са оставени до камината;
  3. Френски за възрастни 1 обменят подаръци. Раздават си картички, играчки, бижута, книги;
  4. След изгарянето на коледния труп, пепелта от него съхранявайте през цялата годинавярвайки в нейната чудодейна сила и способност да предпазва от провал.

Бижута и луксозни рокли

Ярката атмосфера на празнуване във Франция се създава поради изобилието от новогодишни атрибути в къщите и по улиците. Гражданите рисуват снежинки по прозорците, стените са украсени с мигащо осветление. Много обичат цветя. Букети и цветни аранжировкинавсякъде - в домове, офиси, магазини.

У дома трябва да има имел, който според французите символизира просперитет.

На улицата французите се появяват в красива карнавални костюми . Образът на Peer Noel е особено популярен. На външен вид прилича - същият червен костюм, препасан с колан. Облечените жители привличат вниманието на минувачите, опитвайки се да ги развесели.

Функции за сервиране на маса

Французите имат определени традиции в сервиране на ястияза празнична вечеря за Нова година или Коледа. Те свещено ги спазват:

  • Печената птица се сервира с подправка. подправки, заедно с кестени, ябълки, круши;
  • Правят месо салатаот пресни зеленчуци и билки;
  • Стридите трябва да бъдат горещо;
  • черен хайверподнесени с палачинки трюфели- с месни и рибни ястия;
  • Зачитат се сирената отделно лакомство. Сервират се с вино. Първо ядат меки сортове, а след това твърди;
  • Виното се съчетава с всяко хранене. Стридите се ядат с бяло вино, а месото с червено. Шампанското се отваря в полунощ;
  • Накрая пият сутрешно кафе с коняк.

Френска Нова година изобилна и удовлетворяваща, така че може да е трудно да стигнете до десерта. Обикновено се яде в рамките на 2-3 дни след тържеството.

Нова година във Франция страхотна възможностне само да се запознаете с местните традиции, но и да разгледате, приказно украсени по това време.

Гледайте видео за празнуването на Коледа и Нова година в Париж:

Какво може да бъде по-хубаво от пътуването до Париж? Само едно пътуване до новогодишния Париж, искрящ от празнични светлини, изпълнен с пикантния аромат на горещо греяно вино, уханието на печени кестени и очакване на най-важната нощ от изминалата година!

Зимата в Париж


зимен Париж

Без съмнение сбъднете мечтата си и отидете в приказния Париж - добра идеяпрез всеки сезон. Но през зимата Париж прави много специално впечатление! Затова, въпреки относително студеното време, много се радвам, че видяхме столицата на Франция точно такава – зимна и празнична.

Winter Champs Elysees, Париж


Улиците на града и най-популярните атракции са украсени с коледни елхи, новогодишни гирлянди и светлини, а атмосферата на истински празник се усеща ясно навсякъде.

Коледна елха пред катедралата Нотр Дам, Париж


На много прозорци и стени на парижки къщи можете да видите как Père Noël (Père Noël - френски Дядо Коледа) се изкачва по стълбите, здраво държейки торба с подаръци на раменете си. Не по-малко празнично изглеждат залите на парижките кафенета и ресторанти, фоайетата на хотелите и витрините на магазини и магазини за сувенири.

Père Noel - френски Дядо Коледа, Париж


До езерото в градините на Тюйлери дори през зимата има столове за тези, които искат да седят и да съзерцават заобикалящата красота.

Столове край езерото в градините Тюйлери, Париж


Фонтанът пред двореца Лувър не замръзва през зимата, което не може да се каже за върволицата от туристи, които се редят на опашка пред един от най-посещаваните музеи в света.

Фонтан пред Лувъра, Париж


Освен световноизвестни експонати, Лувърът е забележителен и със своята история. Всичко започва с крепост от 12 век, която през 16 век е преустроена в кралски дворец. В края на 17 век „кралят-слънце” Луи XIV стига до извода, че Версай е по-подходящ за кралска резиденция и всички забравят за Лувъра за известно време. След това влагат ръка в изграждането на двореца и Наполеоните. И днес Лувърът е много красив! Не сме се стремили към музея, но двореца е просто невъзможно да не се види.

Във Франция зимни празниципроизхождат от честването на деня на Никулден, който обикновено се празнува на 6 декември. Истински празнично усещане придават дружелюбните французи в луксозна роклякойто ще развесели всеки и ще подари незабравими спомени и приятни емоции. И Нова година във Франция, както и навсякъде другаде, е един от най-ярките, интересни и забавни празници в страната.
Французите празнуват Нова година на 31 декември. В навечерието на празника градът придобива ненадминат празничен вид, благодарение на ярките и необичайни декорации, ярко осветление, което покрива всички места за забавление и повечето домове. А новогодишната нощ във Франция е незабравима и изпълнена с омайно настроение. Прието е да се поръсват взаимно със сладки и конфети.
Коледа и Нова година във Франция са незабравими! В продължение на 3 седмици атмосферата на празника цари по улиците на градовете. Декорирани коледни елхи, букети от цветя, различни композиции, декорации придават празнично настроение.
Французите предпочитат да празнуват този празник в весела атмосфера на кафенета или ресторанти с близки хора и приятели.
Тези дни има много представления и концерти.

Нова година във Франция: история

Историята на френската Нова година датира от 12-ти век, когато цялото семейство по традиция изгаря коледния дънер Bouches de Noel. Дърницата се слагаше в камината, главата на семейството налива масло, коняк, а други членове на семейството, обикновено деца, донасяха треска. Смятало се, че пепелта трябва да се пази през следващата година, тя е била талисман за семейството, предпазва къщата от загуби и несгоди и носи късмет на семейството. В наше време тази традиция е запазена, само трупът не се изгаря сега, а се пече торта под формата на дънер и се поставя на масата като символ на просперитет и комфорт в къщата.

Нова година във Франция: традиции

Френските новогодишни традиции са много и разнообразни. Една от най-интересните традиции са коледните ясли – яслите на малкия Исус – „катастрофа“, вертеп, както и имелът – символ на просперитет и надеждност.
Вместо нашия Дядо Коледа при децата идва Пер Ноел, който пристига на магаре, с дървени обувки и с различни подаръци в кошница зад гърба. Той влиза в къщата през комина, така че точно близо до камината усърдните деца, които се подчиняват на родителите си една година, оставят обувки, където поставят подаръци и сладкиши.

Също така една от традициите е приготвянето на празнични новогодишни ястия. Различните региони на Франция имат свои собствени неизказани традиции на лакомства. При някои това е задължителен домашен ароматен сладкиш, в други гурме ястия от дивеч, и трети, ястия с добавка на боб (леща, грах, боб). Интересно е сортирането на ястия за новата година във Франция, те се опитват да подредят под формата на коледен дневник.

Свещен бърлог.

Доброжелателно магаре и неговият ездач

На Ноел! Френските бебета плачат, когато наричат ​​дядо си Фрост. Сигурно трябва да повторят поканата си няколко пъти, защото за разлика от руския си роднина той стига до празника не на впряг с елени, а на сладко магаре. Но за сметка на това е толкова мил, че посещава малките си почитатели не веднъж, а два пъти годишно. Това се случва на Никулден и на Коледа. Но ако детето беше палаво, не искаше да си мие зъбите, беше капризно и алчно, тогава вместо подарък в чехли, той ще получи пръчка. В крайна сметка дядото е не само мил, но и справедлив.


На семейното огнище

Друга трогателна новогодишна традиция във Франция е запалването на камина. Всички роднини се събират близо до огнището, главата на семейството полива предварително приготвената нива с коняк и олио, след което я запалва. Когато огънят изгасне, трябва да вземете малко въглища за себе си. Те трябва да се поставят в торбичка и да се съхраняват цяла година. Със сигурност ще донесе късмет!

Но на 1 януари идва най-приятната част от празника. Всички започват да си разменят подаръци. И можете да получите това, за което сте мечтали толкова дълго в продължение на 12 месеца. Обикновено това са книги, пощенски картички, играчки и декорации. Традицията датира от времето на Римската империя, но честно казано, в онези дни подаръците бяха малко по-различни.


Коронация

6 януари новогодишни празнициидва към своя край. Именно на този ден се случва католическото Богоявление. На празнична трапезадомакинята поднася баница, но не обикновена, а изненада. Преди това беше обикновен боб, но сега е заменен от миниатюрна фигурка. Ако имате късмет и получите парче от пая като изненада, тогава ще станете крал. Не държава, разбира се, а празник. И короната няма да е от злато, а от картон, но това по никакъв начин не налага значението на господаря на забавлението. Освен това най-голямото парче от пая също ще бъде за вас. Е, какво може да бъде по-добре?


Дъжд от фойерверки

V навечерието на Нова Годинанебето над Франция сякаш цъфти. Хиляди и хиляди разноцветни фойерверки се издигат, пленяват окото и омайват с неземната си красота. Улиците са изпълнени със зрители, сред които можете да срещнете много фокусници, музиканти, клоуни и актьори. Навсякъде се чува смях и веселба и това продължава цели два дни.

гроздова традиция

Но жителите на югоизточната част имат не по-малко екстравагантни забавления. Те запалиха факлите и тръгнаха в приятелско шествие към лозята. Точно в полунощ трябва да наберете грозде, тогава цялата година ще бъде успешна.

Нова година във Франция: ярки снимки и видеоклипове, Подробно описаниеи рецензии на новогодишното събитие във Франция през 2019 г.

  • Екскурзии за Нова годинаКъм Франция
  • Обиколки в последната минутаКъм Франция

Добавете рецензия

Следа

Предишна снимка Следваща снимка

Французите празнуват Нова година с удоволствие и започват да го правят в началото на декември. От 6 декември Пер-Ноел (местен Дядо Коледа) започва да носи сладкиши на децата, а възрастните украсяват градове и къщи и се запасяват с подаръци. Така празничното настроение в тази страна може да се улови дори 3 седмици преди Нова година.

Времето във Франция в новогодишната нощ варира в зависимост от региона. В Париж и околностите му - +8...+9 °С, на Лазурния бряг - +10...+15 °С, а в планините - -1...-3 °С. Въпреки че ски пистите са най-студените, времето там за зимните ваканции е най-приятно: слънчево и спокойно. В други райони, включително крайбрежието, е доста облачно и понякога дъждовно.

традиции

Както във всички католически страни, основният празник във Франция е Коледа. По традиция се празнува на трапезата със семейството, а Нова година е повод за парти с приятели и шумни нощни тържества из града. Французите излизат на разходка с маскарадни костюми на Силвестър Клаус, тъй като на 31 декември е Денят на Свети Силвестър. Те вечерят в кафенета, пият шампанско в барове, поръсват конфети един върху друг и ходят на дискотеки по-близо до вечерта.

Винопроизводителите имат свои собствени новогодишна традиция. Собственикът слиза във винарската изба, дрънка чаши с бъчва и пожелава на себе си и на нея добра реколта през следващата година.

Какво да правите в навечерието на Нова година във Франция

Нова година в Париж е класика на жанра. Най-популярното място за фолклорни празници е Шанз Елизе, където кафенетата и баровете работят до сутринта и всички се разхождат с шампанско и поздравяват минувачите. Романтичен вариант е круиз по Сена, но за семейства с деца - пътят към Дисниленд, където по време на новогодишните празници можете да видите специална празнична развлекателна програма.

В Париж си струва да отделите малко време за пазаруване: коледните разпродажби започват на 25 декември.

Красиво и топло (до +15 °C) за Нова година в Прованс на целия Лазурен бряг. Вярно е, че е скъпо: новогодишните вечери и партита в Монако и други градове са предназначени предимно за богатата публика.

Ски курортите са отворени за скиори и сноубордисти от ноември: Миди Пиренеи със своите средновековни градове, известният Куршевел, Шамони, намиращ се близо до Швейцария и др. В местните хотели винаги се провеждат празнични партита в новогодишната нощ.

В малкото градче Vielle на границата с Испания 31 декември е специален ден, това е денят на последната гроздобер. След вечерната служба всички местни жители с факли излизат в лозята и събират последната, вече замръзнала реколта за годината.

  • Секции на сайта