Традиции за Нова година в Италия. Нова година. Нова година в съвременна Италия

С приятеля ми италианец живеем в Москва от шест месеца; родителите му липсваха и ни поканиха да празнуваме католическата Коледа с тях. И аз просто имам нова работа, от което все още не е много удобно да поискате почивка. Трябваше да кажем, че не сме сигурни дали можем да дойдем, на което майка му просто каза: „Синът ми трябва да е с мен за Коледа“, затвори и не отговаряше на обаждания цяла седмица, докато не го информирахме за покупката на билети.

традиции

Подготовката за Коледа в Италия обикновено започва на 8 декември, празника на Immacolata Concezione (Непорочното зачатие на Дева Мария). В православието няма такъв празник, но в католическите страни се празнува подобаващо. В религиозна Италия повечето магазини затварят на този ден, всички се втурват вкъщи, по-скоро се събират на масата за вечеря и украсяват ела (в Италия често се поставя вместо смърч).

Няма специални декорации за ела. Като при нас най-често на върха се поставя звезда, а топките и другите украшения се предават от бабите на внуците и чакат цяла година в шкафа.

Италианците се възползват от всяка възможност да затворят магазините си и да се отпуснат. И могат да си го позволят! Най-популярният тип бизнес в страната е малък, семеен, а когато сам си си шеф, защо не правиш каквото искаш? Например през август италианците, които не живеят на море, отиват на почивка на брега за цял месец. Големите градове умират, а туристите могат да се крият само в сенките на полупразните улици.

Подобна ситуация се случва по време на коледните празници (официално италианците почиват на 25, 26 декември, 1 и 6 януари, но повечето просто отиват на почивка за целия период от 24 до 7): малки магазини, химическо чистене, салони за красота и дори някои ресторантите са затворени. Работят само големи мрежи.

На Бъдни вечер, 24 декември, е прието (и дори почти задължително!) да си стоим вкъщи. Гвоздеят на програмата е семейна вечеря с гигантски размери (cenone della Vigilia), до коледната елха (тоест ела), под която вече са подредени подаръци. Коледа идва в полунощнастояще могат да бъдат отворени по това време - най-често това се прави в семейства с малки деца, които нямат търпение до сутринта, за да разберат какво им е подарил Babbo Natale - Дядо Коледа. На 25-и италианците разопаковат багажанастояще и прекарайте целия ден заобиколен от семейството, играейки Настолни игриили карти.

Настолните игри са класика на италианските коледни традиции. Те играят монопол и по-малко известни игри като RISK или Jenga. Има и любима - играта томбола (много прилича на бингото). Изобретен е в Неапол през 18 век. Италианците, особено по-възрастните, все още го играят всяка Коледа.

Но традицията да се закачат чорапи за Дядо Коледа на Бъдни вечер е американска. Италианците също правят това, но не в края на декември, а в нощта срещу 5 януари, празника Бефана и също предпоследния ден от новогодишните празници. Бефана е стара (и, разбира се, напълно неприятна) вещица, като нашата руска Баба Яга. Само тя не яде деца, но им носи бонбони в чорап (ако са се държали добре) или въглища (ако са се държали зле). Така че, ако искате да намекнете на италианския си приятел, че цяла година е бил шегаджия, подарете му на този ден чорап с въглища.

Таблица

След като уведомихме майката на гаджето ми за закупуването на билети (това беше за малко през октомври), тя започна активна подготовка за коледната трапеза. Разбира се, подобни усилия се дължат отчасти на факта, че тя не е виждала сина си от дълго време, а той отдавна не е виждал истински пармезан. Както и да е, в Италия се отнасят много сериозно към коледната трапеза.

Италианците са големи любители на храната, за това говорим. , но на Коледа е обичайно да се организира маса с наистина огромни размери. И разбира се, всеки регион има своя звезда на празничната трапеза. В Пиемонт например е carbonade – телешко, задушено в червено вино; в Емилия-Романя - класическа лазаня; в Тоскана - кростини (парчета препечен хляб, напомнящ на брускета, само наполовина по-малък) с пилешки дробчета; в Сардиния - culurjunes (нещо като кнедли, пълнени с картофи и мента) с доматен сос.

Важна роля на масата имат две пити, които се състезават помежду си. Това са панетоне и пандоро. Панетоне е сладък пай със сушени плодове, донякъде напомнящ козунак. Според легендата той се появил в къщата на известната династия Сфорца (Сфорца управлявала Италия през Ренесанса) в Милано. Pandoro прилича повече на голям кекс. Самият той идва от Верона и придобива популярност по време на династията Скала. Препоръчваме да опитате и двете - и задължително с крем от сирене маскарпоне! И оставете безкрайния дебат кой регион има най-добрата храна на италианците.

Можете да закупите пандоро и панетоне във всеки супермаркет на цена от 6 € . Можете също да отидете в сладкарница и да си купите десерт, който не идва от опаковка. Цената ще бъде значително по-висока - от 30лв€ за кг.

Развлечение

Когато вече нямате сили да седнете на коледната трапеза и изглежда, че ще се пръснете, време е да се разходите. На Новогодишни празнициВ цяла Италия се организират цветни коледни базари (само в Милано има поне три).

Панаирите са малка площ, облицована с червени сергии, продаващи всякакви неща. Шатрите са украсени с разноцветни светлини, а някъде има въртележки за деца. Тук цари искрена атмосфера, така че вземете фотоапарата си със себе си, за да зарадвате приятелите си с топли снимки.

Във всеки град на панаири те продават своите традиционни сирена и вина - идеален подарък за Нова година за вашето семейство, а цените не са твърде високи: виното може да се купи за 8-10€ , сирене - горе-долу на същата цена. Има щандове, където можете да си купите панино - сандвич от мек бял хляб с различни солени пълнежи, новогодишни сувенири - коледна украса, снежни топки, фигури на Дядо Коледа. Обхват Новогодишни сувенирималко се различава от палатка до палатка, но понякога се натъквате на странни павилиони. Например, веднъж близо до парк Семпионе в Милано видях новогодишен павилион с аксесоари за пушене.

Италиански панаири 2018–2019 г

Болцано, Уолтър Скуеър - от 24 ноември до 6 януари

Мерано, Пиаца дела Рена - от 27 ноември до 6 януари

Бресаноне, Пиаца Дуомо - от 27 ноември до 6 януари

Флоренция, Пиаца ди Санта Кроче - от 28 ноември до 20 декември

Рим, Пиаца Навона - от 25 ноември до 6 януари

Нова година

Въпреки факта, че коледните празници продължават до 6 януари(в Италия официалните празници са само 1 и 7 януари),Италианците най-често празнуват Нова година с приятели. Тук вече е възприет по-малко традиционен подход: за местните жители това не е толкова грандиозен празник като Коледа. По-скоро това е просто причина да си прекарате добре в компанията на приятели и да си починете от досадните родители (роднини). Някои празнуват у дома, други отиват в бара, а трети - на планина. Както се казва в Италия: “Natale con i tuoi, Capodanno con chi vuoi” - “Коледа с родителите си, Нова година с когото си поискаш.”

Надявам се, че и аз ще успея тази Коледа да напусна празничната трапеза, без да кача пет излишни килограма, и да пътувам поне малко. Е, ако внезапно се подготвите за новогодишните празници в Италия, след като се върнете, не стъпвайте на кантара, докато не посетите поне пет пълноценни тренировки.

Италианците обичат празниците и Коледа или Нова година не са изключение. Фестивалът La Festa di San Silvestro в Италия се празнува на 31 декември. Римляните се подготвят за празника с голямо вълнение и радост. Подготовката започва с почистване на къщи и работни места, украсяване на града с гирлянди и обръщане на голямо внимание на декорирането на дома.

Местните носят нови дрехии разменете подаръци в тези дни. По принцип подаръците играят много важна роля за привличането на късмет в домовете. Хората са много внимателни в избора им за своите близки, сладкиши, мед, ястия, злато, сребро, пари и лампи се считат за „правилни“. Всеки подарък означава нещо и има специални функции и това е причината италианците да вярват в намирането на щастието чрез подаряване и получаване.

Както при повечето италиански фестивали, тук храната играе основна роля. Семейства и приятели се събират около огромна маса. Звездата на вечерята е лещата, символизираща парите и късмета през следващата година. Традиционните вечери в много региони на Италия също включват cotechino, домашно приготвен колбас с подправки, или zampone, пълнено сукалче. Свинското месо символизира богатството през следващата година. И, разбира се, на всяка маса ще видите Spumante или Prosecco, местни пенливи вина.

В Италия Нова година е празник, изпълнен с традиции. Искате ли да имате късмет тази година? Има стар обичай, който все още се спазва на места, особено в южната част на страната, да се изхвърлят неща от прозореца - стари тенджери, тигани, дрехи, домакински уредии дори мебели, които да символизират готовността за Нова година. Това се прави, за да се „освободят“ от минали нещастия и да се подготвят за бъдещето. Въпреки че повечето италианци са изоставили традицията, внимавайте за падащи предмети, докато се разхождате по улиците в новогодишната нощ!

Друга интересна традиция е на празника да се носи червено бельо. Смята се, че това със сигурност ще ви донесе късмет през следващата година. И това важи както за мъжете, така и за жените и обяснява защо виждате изобилие от тези червени дрехи по витрините в този момент!

За да си осигурят сладка Нова година, древните римляни са си подарявали буркани с фурми и смокини в мед, заедно с дафинови листа за късмет. Сега какво? В Италия почти нищо не се е променило, поне в Неапол, където хората все още си разменят смокини, увити в дафинов лист. Друга традиция е палене на бъдник в последния ден от годината. Оказва се, че злите духове не обичат огъня! Това е и жест на покана към Дева Мария, която може да стопли новородения Исус до топъл огън. След това, според традицията, семействата ще използват получената пепел като амулет за защита на къщата от щети.

Италианците вярват, че фойерверките и многото шум също „плашат“ злите духове. Ето защо на Нова година цялото небе грее от множество фойерверки. Неапол е особено добър в това – смята се, че е домакин на едни от най-добрите и големи новогодишни фойерверки в Италия. В много градове на централните площади се монтират сцени, където се провеждат празнични концерти, или се запалва голям огън, около който празненствата продължават до сутринта. В Рим, Милано, Болоня, Палермо и Неапол развлекателните програми на открито с участието на много известни поп и рок групи са много популярни. Семействата често организират лотарии у дома с награди, подобни на бинго. Италианците празнуват шумно до зори, за да отпразнуват първия изгрев на новата година.

Тържествата в Рим традиционно се провеждат на Пиаца дел Пополо („Площад на народа“). Тук се събират огромни тълпи от хора, с музика, танци и, разбира се, фойерверки. Празникът продължава до късно през нощта, а на Нова година (докато възрастните спят) на площада децата ще се забавляват от клоуни и акробати. Друго добро място за празнуване е близо до Колизеума на Via dei Fori Imperiali, където има музика на живо, която обикновено започва от около 20:00 до полунощ. Можете да се насладите на елегантна вечер с вечеря в отличен ресторант, с панорамна гледка към Рим и джаз на живо. Или отидете на театър - много от тях представят празнични концерти и представления тези дни. Или прекарайте време в един от многото нощни клубове в Рим със запалителни партита до сутринта. А в църквата Санта Мария дел Пополо можете да видите изложбата „100 коледни ясли” с традиционни сцени от Рождество Христово от 100 региона на Италия и други страни по света, която продължава до 8 януари.

Известният курорт Римини на адриатическото крайбрежие, който е толкова обичан и популярен сред туристите през лятото, разполага с най-известните италиански нощни клубове и най-добрите места за празненства през зимата. Освен това, в допълнение към многобройните дискотеки и барове, в навечерието на Нова година има богата развлекателна програма на Пиаца Фелини. Музиката и танците никога не спират тук, а в полунощ можете да наблюдавате грандиозните фойерверки над морето.

Неапол е известен като един от градовете с най-добрите фойерверки навечерието на Нова Година. Освен това има много открити музикални събития, особено на Piazza del Plebiscito в центъра на града, където можете да чуете не само популярна, но и класическа, фолклорна и рок музика. И да, внимавайте - в някои райони на Неапол хората все още изхвърлят старите си вещи от прозорците! Тук и в малките градове наблизо все още има традиция, подобна на нашето коледуване. Групи любители музиканти (предимно деца) обикалят от къща на къща, свирят и пеят коледни песни. За да не ви изостави късметът през следващата година, определено трябва да им се отблагодарите с малък подарък от пари или бонбони. На остров Капри близо до Неапол местните фолклорни групи обикновено се представят на Пиацета в Капри и Пиаца Армандо Диас в Анакапри на 1 януари.

Болоня традиционно празнува Нова година с шествие с "гмуркач", страховито изглеждащо плюшено животно, украсено от рога до опашка с цветя и панделки. Църковните камбани звънят, зрителите палят свещи и, разбира се, фойерверки искрят навсякъде. Шествието завършва на централния Пиаца Маджоре, където свири музика на живо, има представления и се организира коледен базар. В полунощ чучелото тържествено се хвърля в огъня - италианците вярват, че с него ще изгорят всички трудности и проблеми на старата година.

Много ресторанти във Венеция се опитват да създадат незабравима почивка за гостите си. А ако решите да отпразнувате Нова година в някое от местните заведения - въпреки че ще ви струва доста пари - това ще бъде една незабравима вечер с много вкусни ястия и изискани вина. Можете да сте сигурни в това и не забравяйте да направите своите резервации преди време, тъй като тези места са изключително популярни. На Нова година обаче много ресторанти ще бъдат затворени, но като цяло можете да очаквате пицарии, закусвални и китайски ресторанти да посрещат туристи.

Централното действие за Нова година се провежда във Венеция на площад Сан Марко - огромно тържество с музика, огромни фойерверки и огромни групи от целуващи се двойки в полунощ. Новогодишните концерти се провеждат в операта La Fenice от 30 декември до 1 януари, а в навечерието на Нова година тук можете да посетите голямо празнично парти, което започва в 20 часа и продължава до сутринта. На Нова година много плувци предприемат страшното гмуркане във водите на Венеция на плажа Лидо. Това е един от най-добрите начиниотървете се от махмурлука!

В Пиза по това време има шоу с фойерверки над река Арно в самия център на града. А театър Верди обикновено провежда грандиозни празнични концерти в навечерието на Нова година. Италия е страна на удоволствието и забавлението, така че не е изненадващо, че празнуването на Нова година тук е шумно и забавно.

Много ресторанти във Флоренция приготвят екстравагантни ястия за голямата вечер. Фойерверките започват в полунощ, а най-доброто място да ги видите ще бъде на един от мостовете на река Арно. Флоренция обикновено провежда публични концерти на Piazza della Signoria и Piazza della Repubblica. Един от най-популярните клубове във Флоренция също е домакин на голямо новогодишно парти.

Град Торино, в региона Пиемонт в Северна Италия, провежда публични тържества на Пиаца Сан Карло, който може да разпознаете от Зимните олимпийски игри през 2006 г. Музика на живо, диджеи, празнични парадии фойерверки подчертават вечерните събития.

Открийте италианските традиции и се потопете в магическата атмосфера на този дългоочакван празник! Независимо в коя точка на страната се намирате по това време, престоят там ще Ви остави с много впечатления и положителни емоции! Само не забравяйте да се подготвите за пътуването си предварително - в крайна сметка огромни тълпи от туристи идват в Италия на Нова година. Трябва също да се отбележи, че шофирането и паркирането ще бъде трудно (или дори невъзможно) на повечето места, така че планирайте опциите си за пътуване според обществен транспорти не забравяйте, че и той ще бъде пренаселен.

Както знам отдавна, италианците са темпераментен народ, така че винаги празнуват много весело и с размах, особено това се отнася за новогодишните празници, които започват от Католическа Коледа 25-26 декември и завършва с Богоявление, честван тук на 6 януари. Нека разберем каква е Италия по време на новогодишните празници!

Многобройните реклами във вестниците, както и сайтовете са пълни с реклами на туристически агенции, които предлагат своите възможности за прекарване на новогодишната ваканция. Сред най-популярните държави, посещавани от туристите по време на новогодишните празници, са Гърция, Испания, Португалия и, разбира се, Италия! Тези южноевропейски страни са ценени заради стабилния си климат: температурата на въздуха тук не пада под 15 градуса по Целзий.

Така че, ако сте избрали Италия, когато избирате страна за посещение, тогава се пригответе да научите много интересни неща! Заедно с Русия, Италия празнува своя новогодишни празницив последните дни на декември, както и в началото на януари.

Коледа в Италия

Италианците имат тази поговорка: „Празнувайте Коледа със семейството си, а Нова година с когото искате.“ Смята се, че в никоя друга католическа страна Коледа не се празнува така, както в Италия. Италианците сядат на празничната трапеза вечерта на 24 декември - в самото навечерие на празника, докато италианските вярващи смятат за свой религиозен дълг да отстояват коледната служба преди вечеря.


Нова година в Италия

За разлика от Коледа, италианците обикновено празнуват Нова година с приятели, а не със семейството. Под Нова годинавсичко е украсено с гирлянди, червени панделки и новогодишни венци. По площадите има огромни украсени коледни елхи, а под тях са засадени цветни лехи. къщи. След традиционния новогодишен празник италианците излизат на разходка по улиците, където всички продължават да се забавляват заедно!


Новогодишни разпродажби

Но не само празнична атмосферапривлича туристи на Нова година, защото през този период започва сезонът на грандиозните зимни разпродажби, когато можете да направите страхотни покупки и да спестите доста пари!


Отивайки във Венеция, можете да видите украсата на мраморни лъвове с празнични шапки и бели бради. Появата на Дядо Коледа на гондола, плаващ през магическите канали на Венеция, ще остане в паметта за дълго време.




Посещението в италианската провинция Умбрия ще запознае посетителите с работата на джаз групите, докато тоскански села ще изненадат всички с грандиозни огньове. Интересен древен празник е Богоявление, създаден в чест на магьосницата Бефана в островърха шапка, напомняща на нашата Баба Яга.


Е, какво да кажем за празничните разпродажби и представленията на костюми, които се организират в Рим на 5 и 6 януари? Всичко на всичко, Новогодишна ваканцияв Италия обещава да бъде незабравим и великолепен!

Приятна Нова година в Италия!

Италианската нова година е шумна и весело парти. В нощта на 31 декември срещу 1 януари, след звъна на часовника, тълпи от туристи и местни жители излизат по улиците, за да изпият бутилка вино в компанията на приятели и непознати, да гледат фойерверки и да наблюдават изгрева в центъра на града квадрат. В италианските градове и села, театрални представления, музикални концерти, дискотеки и тематични партита. Жителите на слънчевата страна вярват, че Новата година трябва да се празнува широко, за да донесе щастие и любов.

Тотална актуализация

Италианците вярват, че старите неща се натрупват отрицателна енергия. Фотьойлът на баба или рядък телевизор могат да изплашат късмета и богатството, така че жителите на слънчева страна се опитват да актуализират интериора си преди 31 декември.

Италианците изхвърляха ненужни неща през отворените прозорци. Върху главите на минувачите падаха панталони с дупки, счупена техника и съдове. И някои граждани трябваше да бягат от летящи столове и дивани. Италианското правителство забрани опасната традиция. Сега спазващите закона граждани изнасят стари мебели от апартамента и ги оставят до кофите за боклук. Всеки минувач може да вземе сладък стол или ваза.

Италианците продават домакински уреди и други ценности на новогодишните панаири. В близост до централния площад и коледната елха обикновено се поставят шатри със сувенири и традиционни ястия. Туристите, които мечтаят да научат как се празнува Нова година в Италия, се препоръчва да посетят един от тези панаири. И не пропускайте да опитате храната, предлагана от уличните търговци. Обикновено продават класически пайове:

Тороне;
панетон;
ричарели.

Традиционните ястия се допълват с хубаво италианско вино или чаша бира.

Празнична вечеря

Нова година на италиански звучи като Capodanno - денят на Свети Силвестър. Според старите традиции на гостите се сервират 13 ястия: пайове, сандвичи с хайвер или паста с морски дарове, ядки, котлети и грозде. Нова година в Италия не е пълна без леща, която наподобява формата на монети. Ястие, приготвено от този продукт, се нарича lentykkie. Всеки жител на слънчева страна се опитва да яде колкото се може повече леща преди полунощ, защото вярва, че привлича богатство.

На празнична масаЗадължително присъстват варени или печени свински бутчета. Те символизират отминаващата година. След полунощ на гостите се сервират ястия със свинска глава.

Италианците вярват, че животните им помагат да вървят напред и да постигат целите си.

Рибният хайвер привлича изобилие и просперитет. Нахутът носи късмет. Сладки пайове с ядки, сушени плодове и захаросани плодове са символ на щастие и хармония. На новогодишната трапеза има само ястия с пиле. Италианците не обичат птицата и вярват, че тя привлича лош късмет.

Жителите на слънчевата страна сядат на масата точно в 21 часа. До 12 през нощта ядат, говорят и пият вино. Някои италианци предпочитат бира, но никой не носи шампанско. Френско пенливо вино - лошо възпитание.

Италианците приготвят ястия от бял боб, морски дарове, боб и мед. Не забравяйте да поставите на масата нарязан свински колбас. Много е пикантно и мазно, но всеки гост се опитва да изяде поне малко парче.

Гостите и домакините приготвят 12 гроздови зърна 5 минути преди да бият камбаните. Плодът носи късмет. След всеки удар, отброявайки последните секунди от изминаващата година, трябва да ядете грозде. Ако човек успее да погълне всичките 12 парчета, определено ще има късмет. Гроздето се измива с чаша бира, след това ядат парче свинска глава и излизат навън, за да продължат празника на чист въздух.

Фойерверки и червено бельо

В навечерието на Нова година италианските магазини се трансформират: ярки гирлянди, венци от смърчови клони, сатенени панделки. И по витрините се появяват червени рокли, вратовръзки, обувки и бельо. Италианците вярват, че този цвят носи щастие. В навечерието на Нова година мъжете носят червени бикини, а жените - алени или бордо комплекти, неглижета и чорапи. Бельото е допълнено с нови чорапи и чорапогащи. Те привличат пари и богатство.

Прозорците на апартаменти и къщи са украсени със запалени свещи. Малки светлини, като маяци, привличат добрите духове и прогонват злите. Под всяка свещ се поставя монета, за да привлече късмета в къщата.

В полунощ, след звъна на часовника, италианците излизат на улицата и внимателно надничат в минувачите. Ако първият срещнат човек е дете, духовник или монах, годината няма да е много успешна. Но старецът и дори с гърбица се счита най-добрият подарък. Възрастен мъж обещава радост, просперитет и щастие.

На туристите, които не знаят къде да празнуват Нова година в Италия, се препоръчва да купят билети до Неапол. Градът е домакин на грандиозни пиротехнически представления. Фойерверките са задължителен атрибут на италианския празник. Небето е осветено от ярки светкавици, а силните пляскания заглушават радостните викове и ви държат будни до сутринта.

Фойерверките за руснаците са забавление и красиво представление. Италианците използват петарди и фойерверки, за да прогонят злите духове от домовете си.

Чупене на чинии, гранати и скачане от мост

Вино и бира се наливат в чаши само в апартамента. На улицата всеки алкохол, дори шампанско и коняк, се пие от гърлото. Пластмасови чашиИзползват го само туристи. Храбри италианци чупят празни бутилки върху паметници. Вярно е, че за показване на фойерверки от шрапнел можете да отидете в затвора и да платите глоба.

Вместо бутилки, италианците чупят съдове. Цяла година трупат негативни емоции и спукани чинии, а след това се освобождават от лоши мислии стари чаши. Купи за салата, чинийки и други кухненски предмети се хвърлят на пода, докато стане по-лесно. Съдовете започват да се бият в полунощ, сякаш се сбогуват със старата година и лошите спомени от миналото.

Хората, които мечтаят да забогатеят, ядат леща, а двойките, които искат да укрепят любовта си, купуват нар. Червените плодове са символ на вярност и нежни чувства. Ако споделите нар с половинката си и го изядете, докато камбаните бият, всичко определено ще се получи. Влюбените ще се карат и ще се ревнуват по-малко.

Червеният плод помага на самотните хора да намерят щастие през новата година. За да срещнете сродната си душа, трябва да поставите няколко зърна от нар в бельото си и да ходите с тях цяла вечер. На сутринта натрошените кости се изхвърлят и се пожелава.

На туристите, почиващи в Рим, се препоръчва да се разходят до моста над река Тибър на 1 януари. Гостите ще видят със собствените си очи как отчаяни смелчаци празнуват Нова година в Италия. Мъже и жени, които искат да хванат късмета си за опашката, скачат от моста. Водите на Тибър са бързи и непредвидими, но това не спира италианците. Всеки късметлия, който доплува до брега, ще получи награда - море от овации и късмет до края на новата година.

Подаръци и Дядо Коледа

Италианците нямат Дядо Коледа до 20 век. Феята Бефана дойде при децата на 6 януари. Старица с криви зъби и дълъг нос се промъкваше в къщата, докато всички спят, и пъхаше подаръци в чорапи, окачени на стената или камината. През 20-ти век италианците заимстват Дядо Коледа от американците и го кръстиха Babbo Natale. Възрастен мъж в червен костюм идва при децата на 1 януари и им предава ярък пакет. Бабо Натале кара шейна, теглена от елени, а някои съвременни Дядо Коледа карат мотоциклети.

Италианските деца с нетърпение очакват срещата с феята Бефана. Закачат раирани чорапи до камината и слушат родителите си цяла година, защото хулиганите могат да получат въглища вместо поръчаната кола или конструктор.

Възрастните италианци не си дават новогодишни подаръци, само Коледа. На първи януари на гостите се дава чаша чиста вода и клонче маслина. Подаръкът носи щастие и мир в дома.

Партита и улични представления

Пътуващите често не знаят какво да правят в Италия за Нова година. Присъединете се към местните и се насочете към централния площад? Добър вариант, защото празничните концерти обикновено се провеждат в сърцето на големите градове. На сцената се изявяват италиански и чуждестранни певци, музикални групи и танцьори.

Гостите, които не искат да прекарат новогодишната нощ на улицата, могат предварително да резервират маса в ресторант или кафене. Посетителите не трябва да поръчват яхния от леща и нахут. Италианските заведения сервират както традиционни ястия, така и японски суши и ролца. Сервират и вкусни десерти и вино. А в елитните заведения често има музика на живо.

Любителите на изкуството могат да отидат на новогодишното представление в театъра. Някои представления продължават до 21-22 часа. След представлението гостите са поканени в банкетната зала, където общуват с артистите. В полунощ посетителите заедно с театралната трупа вдигат чаши за новата година.

В големите градове нощните заведения са отворени на 31 декември. Много заведения организират тематични новогодишни партита. Празникът ще бъде незабравим благодарение на забавна развлекателна програма, силна музика и алкохолни коктейли. Но не е лесно да влезеш в италианските нощни клубове. Трябва да резервирате маси предварително, защото в новогодишната нощ местните също искат да танцуват и да се забавляват.

Ски курорти

Италианците се грижат за здравето и физическата си форма. Те не обичат да лежат на дивана с дни и да дояждат салати. Много млади двойки прекарват Коледа и Нова година в планината. Сутрин карат ски и сноуборд, а вечер пият вино край камината и се наслаждават на традиционна кухня.

Италианците релаксират в малки села, разположени в западната част на страната:

Пасо Тонале;
Пинцоло;
Вал ди Соле;
Мадона ди Кампилио.

Много туристи идват в Доломитите. В този регион има 12 села, където можете да наемете къща, и 4 големи ски курорта. Опитните скиори и сноубордисти са привлечени от „черните” писти и възможността да получат доза адреналин. Начинаещите се тълпят в Доломитите заради зашеметяващата природа и чистия въздух.

Италианците харесват Ортизей и Курмайор. Тези ски курорти се считат за най-престижните в страната. Жителите на Милано и Рим обичат да прекарват уикендите и новогодишните празници тук.

Чужденците се шегуват: „Ако не знаете за какво да говорите с италианец, разкажете му за почивката си в Доломитите. Той веднага ще те уважи."

Места за една незабравима почивка

Слънчева Италия за Нова година 2018 ще се превърне в приказна страна. На централните площади ще бъдат поставени коледни елхи и ще бъдат запалени празнични гирлянди. В магазините ще започнат грандиозни новогодишни разпродажби. Италианците ще избират подаръци, а чуждестранните туристи ще избират града, в който искат да прекарат един незабравим уикенд.

В Рим цяла нощ звучи музика, а небето се тресе от фойерверки. Поп певци и рок музиканти свирят близо до Колизеума. Симфоничен оркестър свири пред Квириналския дворец. Сутрин акробати и клоуни се представят на площади за възрастни и деца.

Във Венеция стара годинаизпратени с фойерверки и силни викове. В полунощ, когато камбаните започнат да бият, по площадите се провеждат масови целувки. Сутринта италианците отиват на плажа Лидо и плуват студена вода, опитвайки се да се отървете от последствията от бурната нощ.

В Неапол въпреки забраната продължават да изхвърлят стари вещи от прозорците. Но туристите не се страхуват от тази традиция, защото идват в града за пиротехническото шоу, което се смята за най-доброто в страната. Неполските фойерверки са придружени от поп концерти и симфоничен оркестър.

Жителите на Болоня празнуват Нова година в голям мащаб. Фойерверки, концерти, дискотеки. Но основното събитие е изгарянето на чучелото. На Пиаца Маджоре е монтиран огромен сламен старец, а през високосни години - старица. Чучелото се запалва в полунощ. Така Болоня се сбогува със старата година и посреща новата.

Туристите, които изберат слънчева страна, няма да съжаляват. Грандиозни партита и концерти, силни фойерверки и местни традиции ще превърнат Нова година в Италия в едно от най-ярките и незабравими преживявания.

Ах, Италия... Слънчева страна на хубавото вино и зехтин, привличащ туристи с богатото си архитектурно наследство. Италия е красива не само през лятото. През зимата тази страна също привлича туристи. Да отидете в Италия за празнуване на Нова година е решение, чието изпълнение може да гарантира наличието на ярки спомени и набор от положителни емоции.

Италианска празнична атмосфера

Празнична атмосфера витае във всеки италиански град, като се започне от католическия град и се стигне до града, който се пада на 6 януари.

На градските площади са монтирани богато украсени декорации. коледни елхи, до която има малка стъклена къща - изложба, разказваща за посещението на влъхвите при Исус Христос.

Обичайно е да се организират цветни лехи под дърветата. Дори венецианските лъвове се обличат с новогодишни шапки и носят бради от памук.

А ресторантите са украсени с елхови венци, искрящи гирлянди и червени панделки. Жителите на къщи също се опитват да бъдат в крак със собствениците на магазини и ресторанти, надпреварвайки се чий балкон е декориран по-красиво.

И никой няма да забрави да остави монети на перваза на прозореца и запалени - на случаен принцип.

Новогодишни дела

Преди новогодишния празник (вечерята на Свети Силвестър) всеки италианец има още много неща за вършене. На първо място, не забравяйте да изхвърлите стари неща: мебели и други предмети от интериора, стари дрехи. Вярно е, че домакинските предмети вече не излитат от прозорците с трясък. Такава оригинална атракция беше забранена отдавна. Старите и ненужни вещи просто са изложени пред къщата.

Също така, преди полунощ е традиционно да се разбият определено количество ястия. Тази традиция позволява на хората да се отърват от всички негативни емоции, натрупани през годината.

Новогодишен празник

Сега е моментът да седнете на масата. За Нова година във всяка италианско семействомасите са отрупани с щедри лакомства. Не е тайна, че италианците са отлични готвачи, така че тяхната щедра и обилна новогодишна трапеза символизира просперитет и богатство.

Семейството сяда на масата рано, в 21 часа. Празникът продължава до самата Нова година, която италианците ще отпразнуват с роднини и приятели в ресторанти или на площада на собствения си град.

Най-традиционното ястие, което ще присъства на трапезата е ястието от леща.

Общо на празничната трапеза може да има до 13 различни ястия, както и ядки и грозде и рибен хайвер. С настъпването на Нова година на масата винаги се сервира богато, обилно ястие - свински крака. В някои региони на Италия към свинските крака се добавя отлична пенлива напитка - бира.

Гроздето играе специална роля на празничната трапеза. Всички за Новогодишна масаРаздават 12 зърна грозде, които се изяждат едно по едно с всеки удар на часовника. След дванадесетия удар светлините в къщата се гасят и цялото семейство отива на новогодишни празници.

Пищно тържество

Празникът на градските площади не е пълен без цветни фойерверки и петарди.

Празничните лакомства продължават на площадите, на разхождащите се предлагат традиционни пайове: панетоне, ричарели, тороне и италианско вино.

На площадите жителите на града танцуват и придружават танца със силни пляскания, които прогонват злите духове.

Разхождащите се правят всичко възможно първи да поздравят най-възрастния жител на града, тогава щастието е гарантирано за цялата година. Жителите на града си подаряват символична маслинова клонка с чаша чиста вода.

Настъпването на 1 януари се отбелязва с литургия във Ватикана, в базиликата Свети Петър. На 1 януари Италия отбелязва Световния ден на мира.

Италиански Дядо Коледа

На Нова година Babbo Natale (аналог на Дядо Коледа) идва при всяко дете в Италия с подаръци. Този мил дядо в червена камизолка идва при децата със снежна шейна, теглена от елени. Привилегията да прави подаръци на децата обаче принадлежи на феята Бефана. Бефана е изключително непривлекателна, нейният извит нос и изпъкнали зъби не са благоприятни за запознанство. Но децата го очакват с нетърпение, окачвайки червени и зелени чорапи на полицата над камината.

В новогодишната нощ и след нея се провеждат карнавали. Карнавалите започват на 26 декември и продължават няколко дни. Всеки ден по улиците на града се провеждат театрални представления с герои от любимите ви приказки.

Новата година разкрива цялата новогодишна красота на Италия, щедростта на този народ. Да прекараш новогодишната нощ в Италия е... магическо пътешествиекъм красивото...

моб_инфо