Как да се яде риба за етикет. Как да ядем филе от риба

Добре отглежданият човек трябва да знае как да яде риба според етикета. В една неформална обстановка, разбира се, не можете да следвате всички препоръки. Но на церемониалните събития (е необходимо) да може да се яде риба правилно. За целта има специални рибни устройства от няколко вида, които се сервират в зависимост от това коя риба се сервира на масата.

Уреди за риба

Най-важното правило: този продукт, както горещ, така и студен, не позволява използването на нож. Изключение прави маринованата херинга. Как да ядем риба?

За целта се сервират специални ножове с форма на шпатула, които се използват само за разделяне на костите и специална вилица с къси зъби. Вземи лопата в дясната ръка, а вилицата - вляво. Докато държите рибата с вилица, костите се разделят с нож-шпатула.

Ако масата е само две вилици, тогава дясната действа като лопатка. Рибите могат да се консумират с обикновена вилица, която се взема от дясната ръка. В лявата част вземете парче хляб, който е подкрепен от риба, а костите са разделени с вилица. Има нюанси в използването на тези устройства, които зависят от метода на готвене.

Как да ядем риба с етикет

Как да ядем филе от риба

Как да ядем риба, разделена на филета? За това ще ви е необходим нож с лопата и вилица с къси зъби. С помощта на шпатулен нож внимателно задържайте филето и отделете малки парченца от него с вилица.

Задръжте вилицата с леките си зъби надолу. Но ако филето лесно се счупи на парчета, вилицата трябва да се обърне с главата надолу и да се поставят малки парченца с шпатула. Така че е допустимо да се яде риба и c. Но е по-добре да се опитате да държите парче риба с нож, а с вилица отделно от него по-малки части.

Как да се яде риба, поднесена на костите

Вилицата трябва да се вземе в лявата ръка, а ножът вдясно. Използвайки нож и вилица, трябва да отделите перките, да ги избутате до ръба на плочата или на отделна чиния. След това отлепете, започвайки от опашката, (и след това), разделяйки горната част на филето, пристъпете към хранене.

След като приключите с яденето на горната част на рибното филе, пристъпете към долната част. За да направите това, с помощта на прибори за хранене, можете да обърнете рибата и да направите същото. Или премахнете всички кости, освобождавайки дъното на филето. За да направите това, ние вдигаме и премахваме централния хребет с помощта на шпатула и вилица. Ако има кости на ребрата, те също се разделят и отстраняват. След това с лопата с нож се преместваме в горния хребет. Сега рибното филе е без кости и можете да започнете храненето.

Според етикета, често има и ред, в който цялото филе се освобождава първо, излива се с лимонов сок и едва тогава човек започва храненето. И двата метода са допустими за консумация на риба, хранена с кости.

Гореща пушена риба

Ако се сервира цяла гореща пушена риба, тогава мекото филе може да се яде само с вилица, след отстраняване на кожата. Ножът в този случай ще помогне за рязане и освобождаване от костите.

Ако ви сервират твърда риба или студено пушено, тогава можете да ядете с обикновен нож и вилица, тъй като филето ще бъде по-твърдо. Но според традицията за хранене, ножът трябва да се използва за разделяне на пулпа, но в никакъв случай за рязане.

Ако имате кости заедно с филето, не е необходимо да ги премахвате с ръцете си - това се смята за проява на лоши нрави. Избутайте ги на вилицата с върха на езика и внимателно ги поставете на ръба на плочата или на отделна малка чиния.

Яжте сурова риба


Те ядат сурова риба често под формата на суши или ролки. За да направите това, използвайте пръчици, които вземат суши и натопете ъгъла в соев сос. Суши и ролки се сервират на малки порции, така че те се ядат изцяло наведнъж.

Използването на пръчици е съвсем просто. Единият се поставя между палеца и показалеца. И дръжте го голям и безименен. Палецът, индексът и средният пръст трябва да образуват пръстен. Втората пръчка, горната, се държи успоредно на дъното на разстояние от около 1,5 cm, приблизително както моливът държи при писане.

Други морски дарове

Как да ядем стриди

Един от деликатесите от морски дарове са стриди, За да ги отворите, ще ви е необходим нож за стриди, който има удебелени остриета, и ръкавица, която прилича на верижка, която ще ви предпази от евентуални щети. Но в ресторантите ще ви се сервира само нож за стриди и вилица, защото тези ръкавици имат висока цена.
Стридата лежеше плоска страна нагоре и държеше нож върху черупката на черупката. Когато сте намерили дупка, която е подходяща за острието, започнете внимателно да я превъртите, за да не докосвате мидата. Когато клапите леко се отворят с помощта на нож, дръпнете ги настрани. И стридата е готова за ядене.
  Кракът на стрида се подрязва с нож, след което фрагментите се изваждат от черупката, ако внезапно ударят мидата. Стриди или пийте с течност директно от черупката или яжте вилица.

Какво да ядем охлюви и куршуми

Охлюви и бикове  в ресторанти в завършен вид. Те предлагат вилици или шишчета. С острия край на устройството трябва да вземете ръба на ушната мида и внимателно да извадите мекотелото.

Как да ядем скариди

скариди  може да се сервира на масата в непочистена форма. След това те се вземат от тялото и с ръцете им откъсват главата, след това откъсват опашката и премахват черупката. Ако големите скариди са основното ястие, използвайте нож и вилица. Също така отделете главата и опашката, и с вилица от черупката извлечете месото, което трябва да се потопи в сос или поръсете с лимонов сок.
  Освен това, в институциите служи табела, предназначена за почистване и наклонена купа.

Яжте раци и омари правилно

K ракообразни скариди, раци и омари  служи за устройството, което е форцепс, за да прекъсне нокти, вилица и обикновени (вилица) за месо от раци или омар. В началото на омара, те отделят главата, опашката, премахват черната вена и внимателно отделят ноктите и лапите. Черупката е смачкана с помощта на форцепс. С тях се извлича ценно месо. С вилица вземете месото от ноктите. Приготвеният рак се отстранява от краката и клещите, с помощта на ръцете се отваря гръдната част на черупката. В горната част на стомаха и отстранете хрилете. Използвайки лъжица, трябва да извадите месото от тялото. Ракът се консумира с две вилици или специално рибно оборудване.

Яжте миди на етикет

миди  е възможно. Разделете крилото и яжте варена мида. В ресторанта ще бъдете поднесени с вилица и пинсети, за да отворите мивката.

Правилното ядене на риба и морски дарове е истинско изкуство, след като сте усвоили това, можете да направите благоприятно впечатление и да се насладите на прекрасния вкус на рибни ястия.

Едно от любимите ястия на много хора е рибата. Рибата съдържа много хранителни вещества, които влияят положително на тялото ви и подобряват работата му. Но дори и въпреки такива свойства на риба, понякога е трудно да се яде.

Рибата е почти незаменима ястие на всяко тържество, празник и събитие. За да яде риба правилно, трябва да знаете някои ключови точки. Най- правила за табличен етикет  Осигурени тънкости за правилното използване на тези ястия. За някои те могат да изглеждат сложни, тъй като се сервират изцяло и често имат много кости, но това е само на пръв поглед.

Както и при другите ястия, рибата се сервира със специален прибор - специална вилица и нож. Вилица за риба  има къси зъби нож за риба  във форма наподобява скапула Така че, ножът не е предназначен за рязане на риба, а за отделяне на костите. Ако не поставите ножа на масата, можете да използвате парче хляб за тази цел, като че ли свързвате и поддържате рибното филе. Така вилицата се държи в дясната ръка.

Първо  трябва да бъдат разделени глава  и кора  риба. За да се улесни премахването на костите, нарязайте рибата на две. По време на хранене, ако случайно удариш кост, трябва внимателно и неусетно за другите да нарисуваш с вилица, а не в никакъв случай с пръсти. След това можете да продължите да се наслаждавате на рибата. Започнете да ядете риба с филетакойто се съдържа на върха на рибата. След това отидете на гърбаслед това завъртете рибата и продължете с долната страна на филето.

Също така, много зависи от вида на рибата, която ядете. Например, маринована, леко осолена или пушена риба може да се яде с нож за закуска и вилица. Такава риба има плътна консистенция и не се разпада.

Ако сте подали риба под формата на плочи, тя може да бъде сьомга, есетра, есетра и т.н., също се нарязва с нож за закуска.

Рибните сандвичи не се ядат, Първо, можете да се замърсите, и второ, изглежда грозно. Те също се консумират с помощта на вилици и нож, докато сандвичът се разрязва на малки парченца.

За пържената рибавземете ножа и отделете главата от него, след което изрежете торса от гръбначния стълб до опашката. След завъртане горната част и издърпайте билото, което се отделя от месото с вилица. Поставете билото на ръба на табелата. Само тогава можете да започнете храненето. Филето също си струва рязане с нож.

Както виждате правила за консумация на риба  доста проста. Следването на тези правила на етикета ще ви помогне винаги да се появявате в добра светлина пред гостите.

Като цяло, поради изобилието от кости, рибните ястия традиционно се считат за сложни и много хора понякога влизат в трудна ситуация, без да знаят как да ги изядат правилно. Всъщност всичко не е толкова трудно. Специално устройство, обикновено доставяно на риба, включва вилица с къси зъби и нож, подобен на острието, който се използва не за рязане, а само за отделяне на костите. Според английската традиция, тази функция се изпълнява от втория щепсел, който се държи в дясната ръка и в този случай се изяжда само този в лявата. За да се разделят изцяло обслужваните риби, по-удобно е да се разделят на две части, след отстраняване на главата и отстраняване на кожата. След това се преобръща една от половинките и се държи върху плаката с помощта на вилица, гръбнака и малките кости се отстраняват с нож. Месото се разделя на малки порции и се яде. Тогава същото се прави с втората половина. Ако на рибата се подава само една вилка, както понякога се случва, тя се държи в дясната ръка, а в другата можете да вземете парче хляб и да си помогнете с клането.

Необходимо е да се лови много внимателно, защото дори и най-малката кост, уловена в дихателното гърло, може да предизвика задушаване. Но изплюйте върху чиния или премахнете костите от устата, за да не се забелязват за другите. И, разбира се, по-добре е в този случай да се използва вилица, а не пръсти.

Също така трябва да се каже, че различни видове риба, сервирани като закуски, могат да бъдат отрязани с нож. Например, това се отнася за сьомга, минога, херинга и пушена змиорка, която е трудно да се реже с вилица поради твърда кожа.

Мека риба (варена или горещо пушена), приета да се яде с вилица, без нож. Ако ви сервират сьомга, есетра или пушена змиорка, тогава ви е необходим нож за закуска и вилица. При студена пушена риба направете следното: първо, трябва да се освободите от кожата, да ядете една част от гръбначния стълб, след това да се обърнете и да продължите към другата.

Понякога не можете да използвате нож за риба, но го заменете с втора вилица или просто задръжте блюдото с хляб в лявата си ръка, като държите вилицата в дясната си ръка. Ако използвате нож, тогава не трябва да режете рибата на малки парченца, а само да отделите част от месото с желания размер и след това я сложете на вилицата.

Трябва да правите това с пържена риба: първо, с помощта на специален нож, главата е разделена, след което тялото на рибата се нарязва по гръбнака до самата опашка; обърнете горната част, след това с нож те закачат билото и я отделят от месото, помагайки с вилица. Ръбът трябва да се постави на ръба на плочата. Полученото филе с нож се нарязва на парчета с необходимия размер.

Костите, които все още са в устата, трябва да се извадят от устата с вилица. Подпомагайки езика и устните, без да отваря широко устата си, костта се поставя на вилицата и се прехвърля на плочата. Ако костите са много малки, те могат да бъдат взети с два пръста и поставени на ръба на плочата. Понякога рибата се сервира на маса с филийки пресен лимон, ако искате да я ядете, тогава трябва да се направи така: държите лобута с вилица, отделете месото от кората, която се поставя на ръба на плочата заедно с костите.

Налице е известен английски анекдот, чийто герой е лорд Уилям, истински джентълмен, дори когато е в смъртна опасност, когато акула го нападна, докато плува в морето, не искаше да използва нож, гневно възкликна: „Рибата е нож?! Никога! ”- и беше изяден. В тази шега има истинска истина: в Англия е обичайна практика да се яде риба с две вилици за дълго време, а използването на нож в прилично общество се счита за лоша форма.

Едно от най-трудните ястия за ядене по отношение на етикета е рибата, защото много често тя се сервира на масата с кости. Не всеки знае как да яде различни рибни ястия. Но все пак усвояването на тази мъдрост е лесно. Как се яде риба зависи от това как се приготвя.

Така че, рибните ястия се консумират със специален нож за риба и вилица. Ножът за риба и вилицата се различават от обичайните. Те са по-малки, ножът с тъпи ръбове прилича на лопатка, а вилицата е по-широка от обикновено и има четири зъба. И е важно да не можете да отрежете рибата. Ножът разделя месото от костите, без да го разрязва на парчета. Ако нямате специален комплект за рязане на рибни ястия, можете да използвате само една вилица, като си помогнете с парче хляб, което се държи в лявата ви ръка.

Маринована или леко осолена херинга, понякога пушена, змиорка, херинга, доста солидна в себе си, се консумират с помощта на обикновени ножове и вилици. Риба, сервирана под формата на плочи, като есетра, сьомга, звездна есетра, също се изрязва от снек-бар.

Солени рибни сандвичи се ядат с нож, нарязвайки го на малки парченца.

Задушени, варени, пържени ядат с помощта на специално устройство риба - нож и вилица.
Първо отстранете перките. След това го отрежете по линията на гръбначния стълб и отстранете кожата отгоре. Можете да я изядете или да го поставите на ръба на чиния или в гърне, специално приготвено за отпадъци. Бавно отделете месото от костите.

Първо, те ядат филе от страна, която лежи отгоре, след това отзад, а след това, завъртане на трупа, от дъното. Малки кости в филето могат да бъдат намерени само в устата. Според правилата на етикета на масата, те се изваждат с помощта на вилица и се поставят на отсрещната страна на плочата или на специално проектирана табела. Вземането на костите от устата с ръце или пред други се счита за лош вкус.

Можете да ядете риба не с помощта на специални устройства, а с две вилици: с вилица, която се държи в дясната ръка, филетата се отстраняват от костите, а с вилица, която се държи в ляво, се довеждат до устата.

Позволено е да се яде с една вилица, като държи цяла част от рибата с малък парче хляб. Вилицата в този случай се държи в дясната ръка.

Горещата пушена риба, ако е мека, се яде по същия начин, както варено. Препоръчително е първо да отлепите кожата от достъпната страна и да ядете част от масата до билото. След това премахнете костта, обърнете рибата, отстранете кожата от другата страна и завършете останалата плът.

Ако рибата се сервира с лимон, тогава сокът му се притиска към рибата, а самата част се поставя на ръба на плочата.

Рибата трябва да се консумира много внимателно, внимателно да се изчиства от костите. Когато костите попаднат в устата ви, изплюйте я внимателно на вилица и лежеше на ръба на табелата.

Трябва да знаете, че варена риба се сервира в плитка чиния заедно с гарнитура. Сосът се сервира отделно.

Пържена риба се сервира в овално ястие, често с картофи. За костите можете да сервирате тарелка.

Посещавайки скъп ресторант, всеки човек мисли за етикета на масата и правилата за използване на определен продукт. Това е особено вярно за рибните ястия, които са сред най-сложните поради изобилието от кости.

За да се избегнат неприятни ситуации на масата, е необходимо да се запознаете с някои правила, които помагат при посещение на ресторант.

Удобства

Особености при яденето на рибни ястия в ресторант са различни от „домашния” етикет. Ако не искате да посетите различни места и да поръчате храна, тогава промоционалните кодове Porcelain ще бъдат добър вариант за отстъпка.

За всеки вид риба са измислени различни правила, които показват колко правилно има определени сортове. Например, обичайно е да се приемат аншоа само с ръце и да се допълва със соса, който идва с ястието.

Трябва да се отбележи, че подобни опции се сервират в модерни и модерни ресторанти. В скъпите места няма да намерите ястие, което да ядете с ръцете си.
  Ако менюто на луксозния ресторант включва малки сортове риба - не се притеснявайте. Стандартните устройства - вилица и нож - са напълно подходящи за употреба.

Що се отнася до големите риби, тук е необходимо да се спазват следните правила:

  • за употреба трябва да използвате специална шпатула;
  • необходимо е да се разделят костите: големи и малки;
  • кожата на рибата трябва да бъде отстранена.

Всички тези действия трябва да се извършват със специално устройство, което трябва да присъства в настройката на масата. Това е малко острие, много удобно за използване.

Някои видове риби са много големи, обикновено се сервират изцяло. В този случай самият човек трябва да се справи с всички „съставки“ на ястието.

Първо трябва да премахнете костите, кожата, главата и билото. В този процес, помощ устройства, предназначени специално за такива сортове риба.

След това можете да започнете да ядете ястия. Това изисква стандартни инструменти под формата на вилица и нож.

Какво е рибата?

Понякога хората са изправени пред въпроса - кои части от рибата могат да се консумират и кои части не са? В този случай можете да използвате следните съвети:

  • малките сортове трябва да се консумират цели;
  • сърце, бъбреци, люспи - негодни за консумация части;
  • хайверът, млякото и черният дроб на едри риби се считат за ценни;
  • payus се отнася до негодни за консумация съставки.

Що се отнася до последната точка, някои с радост използват плувния мехур, както е често срещано в много страни. Но в ресторантския етикет това е неприемливо.

И как да ядем риба в ресторант, ще научите благодарение на това видео: