Показват се публикациите с етикет Празници. Показване на всички публикации
Показват се публикациите с етикет Празници. Показване на всички публикации

15 декември 2022 г.

Пълнен шаран с кестени, лук, стафиди и манатарки

 

и последния да затвори вратата  Simple Smile  защото има още: орехи и съвсем малко ориз. Това е таз'годишния ни Никулденски шаран, но поради временна повреда на жироскопа ми :) не само е с "перфектните" папарашки нощни снимки, но и едва сега стигна до публикация. Нищо, за догодина ще бъде навреме. А тук е цялата ми колекция рецепти с шарани.  От две години обаче кестените са новата ми любима храна през есента (особено печени на жар) и нямаше  как да пропусна да не сложа в  шарана, защото.....много харесвам ядковия им вкус. 

 

Продукти (7-8 порции):
1 шаран (за да събере тази плънка, този е 2,300г)
200г сварени, обелени кестени - това е чисто тегло
2 малки глави лук
2 с.л. пържен лук (имам такъв от кутия, ако има интерес ще пиша от къде е)
2 с.л. смлени печени орехи
2 с.л. стафиди
2 с.л. ориз
една свита шепичка сушени манатарки
половин стрък селъри (целината на стебла, или обикновена целина)
сол
1 ч.л. девесил
1 с.л. от подправката за риба на Котани
два пъти по 2-3 с. л. зехтин, или олио
сока на 1 лимон

и още:
1 лимон
2-3 с.л. зехтин/олио
150 мл бяло вино


Приготвяне:
* Шаранът се почиства и подсушава.
* Посолява се леко (половината количество сол, което бихте сложили за пълно осоляване :) ) отвън и отвътре.
* Девесилът се смесва с рибната подправка и зехтина.
* С тази смес се намазва рибата отвън и отвътре и прибира в хладилник за поне 6 часа (моят си постоя една нощ)
За приготвянето на плънката:
* Лукът се нарязва на ситно и запържва за 2-3 мин. в другите 2-3 лъжици олио.
* Прибавя се оризът (предварително измит), запържва за минутка; прибавят се стафидите, начупените на ситно сушени гъби, дребно нарязаното стъбло селъри, щипка сол и налива гореща вода - каквото количество е бил оризът, 2,5 пъти повече вода (измервам ги в чаша). Всъщност трябва да си знаете какър ориз ползвате - някои иска и 3 части вода, друг - 2 части.
* Оставя се ври, докато набъбне.
* Прибавят се нарязаните кестени, орехите и пържения лук. Разбърква се и отмества от котлона.
* Шаранът се приготвя за пълнене: На дъното на тавата, в която ще се пече се нареждат шахматно шишчета (или ако имате пръчки от китайско, много подходящи са за такива случаи. ).
* Върху тях се поставя шаранът, пълни му се коремната кухина и затваря - няма нужда от клечки и шиене, плънката няма да изпада.
* В тавата се налива виното, а олиото/зехтинът се смесва със сока на единия лимон и с него намазва шарана (за това намазване отива половината смес, другата половина е за по-късно. )
* Фурната се поставя в загрята на 180* градуса фурна на средна скара и пече 1 час. Шаранът е съвсеем бледо зачервен, ако виждате, че повече се зачервява - покрийте с лист фолио.
* Изважда се, намазва с останалата лимонено-зехтинова смес и върху него се подреждат тънко нарязани кръгчетата на втория лимон.
* Връща се във фурната и пече още 15-на мин.
* Ако не са ви препечени лимоните като моите, може да го сервирате с тях, но така или иначе не ги ядем, оставям да се препекат и после ги махам. 

 


29 юни 2021 г.

Печено цяло пиле с масло и подправки

      
        Днес е  Петровден. Освен, че имам имен ден, на празника и пиле се яде.  И всяка година  на този ден се старая да  в блога  да има нова пилешка рецепта.  А тази е добре забравена стара - печено цяло пиле с ароматно масло и бира. Всъщност  при почти всяко печено месо слагам бира - не прекалявам, за да не стане месото с тръпчив вкус. Понякога пека в тавата, понякога на този уред, където успява да се изпича от всички страни с кожата. Но задължително намазвам с ароматно лимоново  масло. Пъхвам под кожата, докъдето  мога с пръсти, но на някои пилета тя е много нежна и се къса. Не, че е проблем, но пази бялото месо от изсушаване.  В такива случаи :) като на това снощното, "присаждам" - на шията без друго е повече. 
Продуктите са: 
1 цяло пиле, около 2кг. 
150 г лимоново масло (100 г масло, смесено с малко фино настъргана кора от лимон, лимонов сок, магданоз, черен пипер, риган, сол, щипка-две люта суха чушка,)
1 лимон
100 мл бира 
50 мл вода 
2-3 глави чесън 

Приготвяне: 
* Пилето се почиства и подсушава. 
* Посолява се отвън и отвътре, но малко, тъй като в маслото също има сол. 
* Кожата  внимателно се отделя и под нея се напъхва и разнася с ръка от маслото - около 2/3 от цялото количество. Отделя се 1 лъжица, а с останалото колличество  се намазва вътрешността  на пилето. 
* Лимонът се накисва за 20-на мин в гореща вода и  надупчва на 10-на места с нож.  Поставя се в кухината на пилето и краката му се завързват. 
* Поставя се в т авата за печене, заедно с почистените глави чесън и остатъците от изцедения лимон :) те също пускат аромат. 
* Лист хартия за печене се намокря и намачква. С него се покрива пилето, а върху него се поставя лист алуминиево фолио, който се уплътнява добре по ръбовете на тавата. С така поставената мокра хартия, кожата на пилето няма да залепне по фолиото и ще избегнем прекия допир на месото до  алуминиевия лист. 
* Пече се в предварително загрята на 200* фурна за около 1 час. 
* Развиват се фолиото и хартията,  пилето се намазва с останалата 1 лъжица масло и връща във ф урната за още 10-15 мин, през които 2-3 пъти се облива със соса от тавата.  


20 януари 2021 г.

Френска селска торта с готови блатове

        Колко е френска тази торта само франзуците могат да кажат :)  но у нас е известна от доста години с това име. Преди време я направих, като си изпекох блатовете по рецептата на Дани, но този път  се възползвах от готовите в Берьозка - харесвам качеството на стоките от този магазин, а блатовете са много добри. Така приготвянето и отнема не повече от 20 мин. Вкусна и лека от заквасената сметана, но честно казано остава доста назад от любимата ми бисквитена торта с маскарпоне и боровинки. Всеки, който я е правил и е спазил рецептата знае колко е вкусна онази бисквитена торта с крема от маскарпоне. (харесвам импровизациите, но когато става въпрос, че е приготвено  ама точно по тази рецепта, много обичам коментари  "това не сложих, това замених..." А точно тя оказва се е най-четената рецепта в блога, с над 330000 посещения :)) . Ако сте работещи хора, предстои ви празник, а денонощието Ви не е повече от 24 часа, определението за  френската селска торта е "става"   Защото на рожден ден без торта не може. :give_heart::give_heart:

Продукти: 
1 пакет готови блатове Медовик (5 бр. медени бисквитени са. Ако решите да си правите, по рецептата на Дани излизат 7бр. и трябва да увеличите заквасената сметана с още ок 200г )
1 кг. заквасена сметана ( 2 кофички по 350г  и 1 от 400 )
1 бурканче (200г) сладко от боровинки  
2/3 консерва кондензирано мляко , или 8 с.л. пудра захар (на вкус, според боровинковото сладко)
~200 г  фино смлени орехи (сурови)
Приготвяне: 
* В купа се смесват сметаната и кондензираното мляко, или захарта. 
* Отделят се 6-7 лъжици от  този крем, а към останалата част  се прибавя сладкото от боровинки и разбърква. 
* В средата на равна тортена чиния се поставя една лъжица от крема с боровинки, а върху него първия блат и притиска добре, за да залепне за дъното (тази лъжица крем не позволява блатовете да се разместват, докато се оформя тортата. Може да ползвате и регулируем ринг за торти, за да може добре да се стегне тортата, докато отлежава в хладилник. )
* Върху блата  се поставя 1/4 от крема  и разпределя равномерно по цялата му повърхност (приблизително си разпределете крема за 4 намазвания на корите). 
* Редуват се кора и крем, докато се постави последната, пета кора. Тя се намазва с 3-4 лъжици от отделения бял сметанов крем. С останалата част от него тортата се замазва с тънък пласт (колкто да могат да полепнат орехите) и странично. 
* Поръсва се обилно отгоре и встрани със смлените орехи (Поръсването винаги е лесно, ако има кой да помогне и подвига странично тортата. Но когато няма - подлагам лист хартия за печене  под чинията с тортата, повдигам  леко чинията  настрани и поръсвам, като и с ръка прилепвам стърготините. А когато е готова, добре поръсена странично,  си събирам всичките стружки, които са на хартията  и ги поръсвам отгоре - а те обикновено са по-голямата част.) 
* Ако ползвате ринг за торти,  той се изважда, за да се поръсят орехите встрани и отново поставя на тортата. Ако нямате, може да я приготвите в тава с подходящ на корите размер, но вместо да ги нареждате направо в тавата, слагате голям лист фолио за свежо съхранение /стреч фолио, с което после лесно ще извадите и прехвърлите в тортена чиния. 
* Тук следва най-дългата част от "приготвянето" на тортата - оставя се в хладилника да отлежи за поне 18 часа. 



19 декември 2020 г.

Пълнени постни чушки

 

       И моят принос към постните ястия тази година.  Редовните читатели на блога знаят, че у нас не постим,  но пък хапваме постно и имам доста такива рецепти в блога.  Както харесвам (и младите хора ) постни сарми, така харесвам и постни чушки. За разлика от постните сарми с боб и ориз,   чушките ги  харесвам   да са с плънка от ориз, стафиди и гъби. Затова  днес публикацията е за двата вида :) а Вие може да ги пробвате по всяко време на годината, ако имате други планове за готвенето до Коледа. Пресните чушки не са съвсем сезонен продукт, но освен, че ги има по всички зеленчукови магазини от оранжериите, на село при мама до скоро имаше прибрани от градината на хладно място и онези с ориз са ми точно от тях. Леко поувяхнали, но след изпичането не си личи. Лукът и в двете рецепти е доста :) установила съм, че на постинет ястия колкото повече лук слагаш, по-вкусни стават. Гъбите в чушките с ориз са ми сушени, но може да ги направите с печурки, гарантирам, че пак са толкова вкусни, само ароматът от манатарките е в плюс :)  Ако Ви притеснява сладникавия вкус на стафидите - просто ги пропуснете, но у нас за трима от шест са много вкусни с тях и често готвя някакъв ориз със стафиди. 

Пълнени сушени чушки с боб 

Продукти: 
10 бр. сушени червени чушки (средни)
600г сварен боб  
2 моркова 
2 средни лук 
2 с.л. доматено пюре 
по 1 голяма щипка девесил и джоджен 
~100 мл олио  
сол на вкус, ако трябва - бобът ми е посолен в края на варенето, бобеното пюре също има сол и аз добавям само 1-2 щипки във водата в тавата преди печенето. 

Приготвяне: 
* В тенджера, или купа с капак се поставят сушените чушки и  заливат с 1 литър гореща вода.  Оставят се затворени в съда за около 30-40 мин. 
* Лукът се почиства и нарязва съвсем ситно. 
* Морковът също се почиства и настъргва на ситно ренде (не ме питайте, но предпочитам да напомням за беленето на зеленчуците, не че аз и по друго време не ги беля)
* Двата зеленчука се задушават в мазнината, докато лукът стане прозрачен и поомекнат (това означава в тенджера, или тиган под капак, с добавени 3-4 лъжици вода при мазнината)
* Прибавя се доматеното пюре, разбърква за минута и добавят свареният боб  и подправките. 
* Съдът се отмества от котлона и се изчаква 10-на мин. сместа леко да се охлади. 
* Омекналите вече чушки се пълнят със сместа и нареждат в тава за печене. 
* В тиганът от плънката се наливат 500мл вода, за да се оберат всички дребни парченца от нея :) и изсипват в тавата, при чушките.  Тук добавям и щипка-две сол. 
* Покриват се с фолио и пекат (може в загрята фурна, може и в студена) - първо на 200*, а когато се чуе, че ястието в тавата къкри - фурната се намалява на 160* и пекат за 40-45 мин. 

Пълнени чушки с ориз, гъби и стафиди (постни)

Продукти: 
10 бр. чушки (нормален размер, не огромни) 
10 с.л. ориз (тук ползвам бланширан)
1 шепа сушени гъби (манатарка), или 200г. печурка 
150 г стафиди 
2 моркова 
2 средни глави лук 
ок. 80 мл олио 
1 ч.л. черен пипер 
1 ч.л. джоджен 
10-на стръка магданоз
1 ч.л. сол (или на вкус)

Приготвяне: 
* Чушките се почистват от семената. 
* Лукът и морковите се почистват и  нарязват/настъргват съвсем ситно. 
* Задушават се в олиото за 3-4 мин. и към тях прибавя измитият ориз и ситно начупените сушени гъби (или почистени и ситно нарязани  пресни гъби). 
* Всичко се пържи за 1-2 мин, прибавят се подправките и стафидите и съдът се отмества от котлона.  Тук се прибавя и ситно нарязания магданоз.
* Плънката се изчаква да се охлади 8-10 мин. и се пълни в подготвените чушки. 
* В тавата се наливат 600-700 мл вода, прибавя се голяма щипка сол (за чушките), завива се с лист фолио и пече във  фурната (може в загрята фурна, може и в студена) - първо на 200*, а когато се чуе, че ястието в тавата къкри - фурната се намалява на 160* и пекат за 40-45 мин. 


6 декември 2020 г.

Питка

 

Честит празник на всички, носещи името на Св. Николай!  Носете си името със здраве! 
Ние след малко ще се почерпим, но показвам каква пита направих за празника :) Основното ще е от  именика.

Тестото на питката е по рецептата за тази фокача  Другото се вижда как е наредено :) 


 

1 юли 2020 г.

Солена торта

       Със зеленчукови блатове и месна украса :) Солени торти правя отдавна и повече ми харесва правенето им, отколкото хапването :) най-малкото защото са  наслада за очите ми, пък и успявам да изненадам близките с тях.  Никой не знае какъв е "блатът" и какъв е пълнежът и е удоволствие да гледам как разпознават :)  Тук блатовете са зеленият от тиквички (подобно на рулото от тиквички), оранжевият от моркови и бледожълтия - картофен (като картофеното руло с шунка).  Ако сте хапвали картофени, или кюфтета от тиквички :) вкусът на блатовете е подобен. И с доста крема сирене. При мен -домашно. Всъщност правенето се оказа много лесно - по-бързо  приготвих "блатовете" и изпекох, отколокто украсяването.  Но всичко е въпрос на заредени продукти :) заради идеята и импровизация на момента.       
      Може да мине за предястие, за лека вечеря, или обяд, а който обича богати салати :) и за салата. Идеята за  торта с шарени блатове отлежава поне 7-8 години :) Откакто  за пръв път направих това шарено руло със солена плънка , реших, че някой ден ще направя подобно, но във вид на торта. Тук съм украсила с магданоз, но украсата може да бъде и  с други листа - мащерка, копър, риган, босилек, перца  зелен лук........   Диаметърът на тортата е  26 см. и е с много приличните 8 големи порции. 
Продукти: 
За блата от тиквички: 
2 малки до средни тиквички (~600г)
2 белтъка
2 с.л. брашно 
1/2 ч.л. бакпулвер
100 г настъргано сирене
1 с.л. разтопено масло 
щипка-две сол (според сиренето)
2 с.л. ситно нарязан копър 
2-3 ситно нарязани скилидки чесън

За блата от моркови: 
4-5 моркова (~500г)
2 жълтъка 
2 с.л. брашно 
1 с.л. разтопено масло 
1 с.л. лютеница 
1/2 ч.л. бакпулвер
100 г настъргано сирене
щипка-две сол (според сиренето пак) 

За блата от картофи: 
3 средни сварени картофа  (~400г в обелено тегло)
1 яйце 
1 с.л. брашно 
1 с.л. разтопено масло 
2 лъжици ситно  нарязан лук 
1 с.л. кисело мляко с 1 щипка от 3 пръста :) сода за хляб
150 г настъргано сирене 
щипка сол 

Крем за  слепване и украса:  
Крема-сирене - около 500г. (домашно и малко купено добавих)
Слайсове шунка, топено сирене, прошуто, маслини, чери домати,  краставици, зелени подправки  .......По желание може да  замените шунката с гъби

Приготвяне: 
* Тиквичките се настъргват на средно ренде, посоляват и оставят за 20 мин. 
* Изстискват се много добре с ръце. 
* Смесват се с всички останали продукти и объркват добре. 
* Сместа се  разстила на лист хартия за печене  (в тава с подходящ размер ок 28-26 см.)  и пече в предварително загрята на 200* фурна за ок 12 до 15 мин - до изпичането им :) блатът леко се зачервява. :) 
       Докато се отцеждат тиквичките  си подготвяме другите блатове :)  и съответно печем  
* Морковите се настъргват на ситно ренде. 
* Изстискват се добре с ръце и смесват с всички останали продукти.
* Сместа се  разстила на лист хартия за печене  (в тава с подходящ размер ок 28-26 см.)  и пече в предварително загрята на 200* фурна за ок 12 до 15 мин - до изпичането им :)   на средна скара - като повдигнете леко блата отдолу е зачервен.  

* Картофеният блат е най-лесен :) Сварените картофи се настъргват и смесват с всички останали продукти. Отново се разстилат на хартия с прибизително същия размер като останалите и изпича. 

      Всички блатове веднага след изваждането им от фурната се прехвърлят да изстиват на решетка :) за да не се овлажняват отдолу. Сглобяването на тортата е след като изстинат много добре - аз ги изпекох едната вечер, а сглобявах другия ден.  Съхранявах в полиетиленов плик, а между блатовете оставих хартията за печене. 
      Тъй като  не се сетих да снимам парче от тортата, цветовете се виждат тук :) преди крайния резултат. 
    * За да са еднакви, блатовете се изрязват с ринга, в който ще се нарежда тортата (или с нож и по ръба на чиния, но при мен ринга е разтеглящ се и е лесно с него) Могат да се подредят в различна последователност :) аз си избрах първо светлия картофен, после морковения и накрая зеления (ако изберете от тъмно зелените тиквички, цветът ще е по-наситено зелен. Или може да прибавите лъжица няакакво песто )
* Всеки блат се намазва обилно с крема сирене и поръсва с шунка, или с шунка и нарязани маслини....Притискат се леко с ръка, за да залепват добре в крема.
 
* Следващият блат се намазва  със съвсем малко крем първо от едната страна  - тази, която ще залепне върху продуктите на първия блат. Така те залепват още по-добре. От горната страна отново се  намазва по-обилно с крем, отново гарнира с шунка... и по същия начин се поставя и третия блат - леко намазан и от долната страна. 
 

* Най-отгоре се намазва отново с повече крема сирене. Нареждат се продуктите за украса - шунки, сирена, зеленчуци.... действата с въображение, уверено и със замах  ;D Никой не знае как е трябвало да изглежда тортата, така че както и да я украсите - все ще бъде хубава. 
* Прибира  се в хладилника за час, както е във формата, за да може да стегне добре. 
* След като се извади от хладилника -   с тънък и дълъг нож, внимателно се минава между стената на формата и самата нея, за да може да се отлепи и извади добре. Дори и да остане крем по формата, не е важно - с ножа го оберете и върнете  на обиколката и. 
* Сега вече е ред за измазване на цялата торта с крем :) първо се нанася обилно с лъжица, после с кухненска шпатула, или гърба на широк нож се изравнява. И  когато ви хареса :) се налепва с разни зелени листенца подправки. 

Това е :) Звучи дълго, но не е. Не е и трудно. Най-хубавото е, че може да импровизирате на воля с украсата, а и с блатовете - вместо с моркови, може да направите оранжевия блат такъв от картофи и повече лютеница, или пасирани печени чушки. 

29 декември 2018 г.

Пълнена тиква с месо

       Отдавна се каня да пълня тиква с месо и използвах най-удобния момент, когато по Коледа сме събрани повече хора.  Знаех къде при нас продават тикви Хокайдо; знаех и колко време им трябва за печене - няколко пъти консултирам по телефона приятел, на когото му се наложи сам да си готви как да ги пече. Знаех, че тези малки тикви са много богати на каротин и вит. В1. И само предполагах, колко ще са ефектни  изпечените, поднесени в чиния тикви. Чинията (фръц) ми е част от подаръка от децата за ужас на Мише (не, блока не се е наклонил все още).  С тиквите обаче ме изненада  непознат човек, харесващ блога ми,  който  ги изпрати  в началото на демекмври, заедно с няколко пакета чесън - различни сортове, отглеждани в неговата градина. Чесън, знаете, в този блог се намира в 90% от солените рецепти  :blush::heart_eyes: Нови за мен сортове и различен,  много по-нежен вкус от познатите ни тук. Ливанският Примор е перфектен за чеснова паста,  баба гануш,   кьопоолу и хумус, който ще покажа през следващата година. Френските Гермидор и Месидром по препоръка използвам в готвенето (както и при тези тикви), а испанският сорт от Куенка, щом е чесънът на гаспачото - ще го изпробвам в по-топли дни  :blush:  
        Още веднъж сърдечно благодаря на Петър Миланов за чудесната и вкусна изненада!  Тук може да видите повече за сортовете чесън, тиквите и нахута, произвеждани в градините на ЖЕЛА.  Връщам се на тиквите Хокайдо (сорт Учики Кури), пълнени с месо. Свинско и пилешко, за по-богат вкус  :blush:.  Тези тикви имат вкус на печени кестени -  не  са сладки, което позволява пълненето им както със сладка плънка ( плодове и ядки), така и със солена. Тиквите са сравнително малки - колкото да се поберат в голяма шепа, с тегло 1-1,5 кг и ако ги напълните с по-малко плънка ще са достатъчни за 1 порция :) при мен са напълнени догоре, което ги прави подходящи за двама. 
       Ако не можете да намерите тиква Хокайдо на пазара около вас, ползвайте долната, широка част на тиква цигулка. 
Пълнена тиква Хокайдо с месо 

Продукти   (за  4 порции)
2 бр. тикви Хокайдо
300г свинско месо (шарено, от врат е тук)
400 г бяло пилешко месо
2 средни глави лук (~200г )
2 супени лъжици стафиди (светли)
шепичка :blush: (3 с.л.) сушени манатарки -ако нямате, може да ползвате печурка, но знаете, че манатарката е много ароматна гъба
4-5 скилидки чесън
1 равна ч.л. сол (или на вкус за месото)
1/4 ч. л черен пипер
1/4 ч.л. мащерка (сушена е, поради липса на зелена)
50г масло и 50 мл олио
50 мл соев сос
100мл бяло вино

150 г моцарела, или  добре топящ се кашкавал
Приготвяне:
* Месото се нарязва на дребни късчета. Всеки вид месо  се посолява поотделно  в купа:)   и смесва  със соевия сос (на всяко месо по 25мл); към свинското  се прибавя и олиото. 
* Оставя се да престои в хладилник~20 мин, през които се подготвят тиквите :) и нарязва лука. 

* В тиган, или касерола с капак  се  поставят свинските късчета месо, без да се отцеждат. 
* Задушават се под капак, на средна степен на котлона, докато останат само на мазнина - около 10 мин. време е.  
* Налива се половината вино и отново задушават, докато отново почти останат на мазнина (още 10 мин). 
* Прибавя се пилешкото месо, ситно нарязаният лук и чесън и за поведен път задушава всичко, докато остане на мазнина (поредни 10 мин.)
* Налива се останалото вино, прибавят се сушените гъби и стафиди, пасираните скилидки чесън, маслото, подправките и разбърква. 
* Готви се вече без капак за ок 5 мин. - през това време сушените гъби и стафидите поемат част от течността и в крайна сметка пак вече имаме плънка, в която има съвсееем малко останала течност. 

* Тиквите се измиват много добре с топла вода.
* Отрязва им се капаче с дръжката - малко под започващата кръгла част.
* С лъжица се изгребват семките и  жилките.  Вътре тиквите трябва да останат гладки.
 
* Поставят се в тава за печене и се наливат 2 ч.ч. вода ( 480 мл) 
* Тиквите се пълнят до средата със задушеното месо. Поставят  се парчетата моцарела и върху тях - останалото месо. 
* Затварят се с отрязаните капачета. 
* Върху тавата се поставя лист алуминиево фолио - но не се завива плътно, а само поставено, колкото да не изгарят дръжките на тиквите. 
* Пекат се в предварително загрята на 170* фурна за около 90 мин. - с пръст се пробва върху фолиото - ако тиквата е омекнала - ястието е готово.   



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...