Как посрещат Нова Година финландците

Финландците посрещат Нова година с традиционни обичаи и обреди, които се съчетават със световния стил на празненство.

  1. (Kinkunsulatus): Това е традиция, при която финландците се опитват да разтопят свинската глава (колана) и вземат малък ключ, който е скрит в нея. Този ключ символизира отключването на новите врати и възможности през следващата година.

  2. Полет със ски (Suomen Latu): Много хора във Финландия започват Новата година с излет на ски, катерене или планински ход в природата. Финландската природа е красива през зимата, и този обичай подчертава връзката на хората с природата.

  3. Телевизионното послание на президента (Presidentinlinnan juhlat): Президентът на Финландия обикновено прави телевизионно послание към нацията в предаване, което се излъчва на Новогодишна нощ. Хората се събират, за да го гледат и после си честитят Новата година.

  4. Фойерверки и факели: Както в много други държави, фойерверките са популярна част от празничните тържества в Финландия. Хората излизат на улицата, за да гледат изстрелването на фойерверки или сами пускат такива.

  5. Новогодишни партита: Много хора във Финландия излизат за Новогодишни партита и забавления. Ресторантите и клубовете често предлагат специални програми и тематични събития.

  6. Новогодишен обяд: Новогодишният обяд е специален и съдържа обикновено традиционни ястия като сьомга, пастет от печени меса, печено свинско месо и празнични сладкиши.

Тези са някои от традициите, свързани с посрещането на Нова година във Финландия. Те съчетават съвременния стил на празненство с традиционното финландско наследкство и подчертават важността на семейството и общността през този специален момент.

От Автора

 

 





{START_COUNTER}