Греяно вино

Ето как се приготвя греяно вино, популярна зимна напитка, която може да се приготви лесно и у дома:

Съставки:

  • 1 бутилка (750 мл) червено вино (предпочитано с плътен и добър вкус)
  • 1/4 чаша захар
  • 1 нарязан портокал (може да използвате и лимон)
  • 1 нарязан лимон
  • 3 бадема (или други подправки по избор, като карамфил, канела)
  • 1 бр. карамфил
  • 1 ч. л. настърган мускатен орех (по желание)
  • 1/4 чаша коняк (по желание)

Инструкции:

  1. Поставете червеното вино в голям казан или съд и загрейте на среден огън, но не го оставяйте да заври. Разтопете захарта и подправките, докато придадат вкус.

  2. Добавете захарта и разбъркайте добре, за да се разтвори във виното.

  3. Прибавете портокала и лимона, след това добавете карамфил, бадемите и другите подправки по ваш избор.

  4. Намалете огъня и оставете напитката да се затопли бавно. Не я варете.

  5. След като напитката е достатъчно топла и ароматна (след около 15-20 минути), махнете я от котлона.

  6. При желание, добавете коняк и настъргания мускатен орех.

  7. Поднесете греяното вино в топли чаши или чаши за греяно вино.

Греяното вино е прекрасна напитка за зимни празници и срещи с приятели и семейство. Съчетава топлина, аромат и вкус и е идеално за затопляне през студените месеци.

От автора





{START_COUNTER}