Ето как се приготвя греяно вино, популярна зимна напитка, която може да се приготви лесно и у дома:
Съставки:
-
1 бутилка (750 мл) червено вино (предпочитано с плътен и добър вкус)
-
1/4 чаша захар
-
1 нарязан портокал (може да използвате и лимон)
-
1 нарязан лимон
-
3 бадема (или други подправки по избор, като карамфил, канела)
-
1 бр. карамфил
-
1 ч. л. настърган мускатен орех (по желание)
-
1/4 чаша коняк (по желание)
Инструкции:
-
Поставете червеното вино в голям казан или съд и загрейте на среден огън, но не го оставяйте да заври. Разтопете захарта и подправките, докато придадат вкус.
-
Добавете захарта и разбъркайте добре, за да се разтвори във виното.
-
Прибавете портокала и лимона, след това добавете карамфил, бадемите и другите подправки по ваш избор.
-
Намалете огъня и оставете напитката да се затопли бавно. Не я варете.
-
След като напитката е достатъчно топла и ароматна (след около 15-20 минути), махнете я от котлона.
-
При желание, добавете коняк и настъргания мускатен орех.
-
Поднесете греяното вино в топли чаши или чаши за греяно вино.
Греяното вино е прекрасна напитка за зимни празници и срещи с приятели и семейство. Съчетава топлина, аромат и вкус и е идеално за затопляне през студените месеци.
От автора
|