Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Популярни немски коледни ястия

Популярни немски коледни ястия

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Немска коледна пуйка

За Коледа в Германия се поднасят специални ястия, без които празникът е направо немислим. Едно от коледните ястия, задължителни за трапезата, е пълнената гъска със сос.

Необходима е една цяла гъска, 3 кисели ябълки, 1 глава лук, 2 чаени лъжички брашно, 100 милилитра пилешки бульон, сол и други подправки на вкус.

Гъската се измива и се натърква със сол отвън и отвътре. След това се поръсва с останалите подправки и се пълни с нарязаните на парченца предварително обелени ябълки.

В гъската се слага и нарязаната на четвъртинки глава лук. Гъската се пробожда на няколко места с вилица. В голяма тава се наливат 200 милилитра вода с малко сол, гъската се слага с гърба нагоре и се пече един час във фурната, като периодично се полива със соса от печенето.

След това гъската се обръща и се пече още един час. Отново се полива със соса от печенето през петнадесет минути. След като гъската е готова, се изважда от тавата. Сосът от печенето се излива в купичка и се вари две минути, като постепенно се добавя бульонът и брашното. Разбърква се, докато се сгъсти, но така, че да не се образуват бучки. При желание се добавят още подправки. Сервира се с варено брюкселско зеле.

Картофи по немски

Пикантните картофи с горчица също са част от немската коледна трапеза. Необходими са 1 килограм картофи, 50 милилитра зехтин, 2 супени лъжици оцет, 2 супени лъжици едрозърнеста горчица, зелен лук, магданоз и сол на вкус.

Картофите се сваряват, обелват се, нарязват се на филийки и се напръскват с малко оцет. Зехтинът, останалият оцет и горчицата се смесват с нарязания зелен лук и магданоз и всичко се добавя в топлите картофи.

Сьомга в тесто

Сьомгата в солено тесто също е характерна за немската коледна трапеза. Необходими са 1 килограм сьомга, 600 грама сол, 600 грама брашно, 4 яйца, 230 милилитра вода, 1 лимон, нарязан на резенчета, малко копър.

Солта се смесва с брашното, три от яйцата и водата. Тестото се прави на топка и се оставя за един час в хладилник. Рибата се посолява и се покрива с лимоновите резенчета. Слага се върху разточеното на кора тесто.

Тестото се завива и се получава риба, затворена в тесто. Намазва се с разбито яйце и се пече 40 минути във фурна. След като е готово, горната част на тестото се маха и рибата се разрязва на парчета заедно с останалата част от тестото. Можете да разрежете рибата на малки парчета и всяко да увиете в тесто, след което да ги запечете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest