Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Новогодишната трапеза по света

Новогодишната трапеза по света

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Новогодишната трапеза по света

Във Финландия Нова година се посреща с рибни ястия и различни салати. Един от ордьоврите на Нова година се нарича россоли, той представлява сварени и обелени морков, червено цвекло и картофи, смесени с кисели краставички, нарязан лук, овкусени със смес от течна сметана, захар и оцет.

Полската Новогодишна трапеза се състои от тринадесет ястия. Месо не се сервира, но се готви много риба, гъбена супа, борш, ечемичена каша и супа с късчета тесто. На масата трябва да има макови кифлички и плодове.

В Чехия също се сервира риба, задължително с гарнитура от ябълки и хрян. Птичето месо е категорично забранено на Нова година, тъй като ако някой хапне птиче месо, късметът му ще отлети.

Шведската Нова година не минава без традиционната шведска маса с разнообразие от рибни ястия, салати от морски дарове и други морски изкушения.

Новогодишната трапеза по света

В Италия на Нова година се поднасят символите на дълголетието, здравето и благополучието – ядки, леща и грозде. В Испания, Португалия и Куба задължително се изяжда гроздова чепка в полунощ на Нова година.

Японците сервират на Нова година ястия от морско зеле, което е символ на радостта, както и от кестени, които са символ на успехите в бизнеса. Японската Новогодишна трапеза не минава без бобови култури, които символизират здравето, и без риба, която е символ на спокойствието.

В Словакия за Нова година задължителни са наденичките с кисело зеле, медените бисквити, поднесени с прясно мляко, и различните видове рибни ястия.

Новогодишната трапеза във Франция е изискана и изтънчена. Французите асоциират Нова година с белотата и чистотата. Затова ястията се сервират върху бяла покривка, с бели свещи, плодовете се покриват с бяла глазура, кексът - също.

В Русия и Украйна се варят желета, ошав, бира, пшеничени зърна, които се заливат със захарен сироп. Задължителни са ястията от свинското месо, тъй като прасето е символ на богатата реколта. От тесто се правят различни фигури на животни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest