Как празнуват гърците


В Южната ни съседка има богати и изключително разнообразни обичаи в посрещането на Новата година.

Известно е, че гърците са хора, които отдават сериозна почит когато се отнася за традициите, а празниците за тях са задължителни. Всеки край си има свои специфични ритуали, но общото е, че 1 януари е денят, в който се почита свети Василий. Интересното е, че в старите гръцки традиции и обичай свети Василий наподобява Дядо Коледа, защото през нощта минава и оставя подаръци в обувките на малчуганите. Една от традициите, които се спазват във всеки гръцки дом, е приготовлението на обредния хляб Василопита, в който се скрива сребърна или златна монета. Според вярванията на гърците това е монетата на съдбата. Василопитата се разчупва от главата на семейството и се разпределят парчетата хляб между всички, седнали на масата. Традицията да се меси Василопитата идва от легендата, според която, навръх Нова година свети Василий помогнал на бедните хора да платят данъците си. Светецът омесил много пити и ги раздал, а когато хората ги разчупили, във всеки хляб имало някаква ценност. Друго традиционно ястие са т.нар. Курабиадес - меденки, които задължително се украсяват с маслинови клончета и плодове.
Гърците вярват, че 1 януари вещае как ще протече цялата година. Един от традиционните начини да проверят късмета си е, като играят на карти, залагайки пари. Смята се, че който спечели в играта, ще има добра и благодатна година. Стара традиция в Гърция е на Нова година да се раздадат колкото се може повече дребни монети на децата.
На 1 януари гърците, които са силно религиозни, задължително отиват на църква. В някои краища на страната се смята, че на връщане от служба пред входната врата трябва да се удари нар, защото това носи щастие.
Важни за гърците са традициите, свързани с морето. На някои острови се плетат венци, които децата отнасят до морето. Миналогодишните се хвърлят във водата, а новоизплетените само се потапят. След това се вземат камъчета от брега и се занасят в домовете. Смята се, че така морето ще пази къщата на стопанина.
Гърците са известни с умението си да се веселят и затова нощта на Нова година е дълга и жизнерадостна. Смята се, че годината трябва да се посрещне, като се дочакат първите лъчи на идващата зора. Призори децата се събират и започват да обикалят по къщите, като пеят песни, пожелавайки "Честита Нова година!".

В замяна поздравените трябва да дарят на децата парички.





{START_COUNTER}