Английската Новогодишна трапеза

В Англия на Коледа се сервира традиционният сливов пудинг, който се поднася фламбиран, както и пълнена пуйка със сос от френско грозде. В Шотландия, Ирландия и Уелс на Коледа се поднася печена гъска или прасенце.

 

 

Коледен пудинг

 
Продукти:  Масло (или свинска мас) 110 г, брашно, което се надига само –  50 г, бяла галета – 110 г, смесена подправка (mixed spice) - 1 ч. л, прясно настъргано индийско орехче –  1/4 ч.л, щипка канела, тъмнокафява захар – 225 г, бели стафиди – 220 г, тъмни (черни) стафиди – 275 г, лимонови и портокалови захаросани кори, нарязани на парченца – 25 г, бадеми – 25 г – обелени и нарязани, малка ябълка, тип за готвене – на ситни парченца настъргана кора от 1 малък лимон (или от половин голям), настъргана кора от 1 малък портокал, ром – 2 суп. л, 150 мл тъмна бира, яйца – 2

Приготвяне: Съставките се смесват и сместа се оставя да престои една нощ. Плодовете абсорбират бирата и рома. В зависимост от това колко голям ще е пудингът, сместа може да се сипе в голям съд или в два по-малки. После пудингът стои на водна баня два часа.  Трябва да се проверява нивото на водата под него  – да не е по-малко от една трета. След това, пудингът се завива в прозрачно фолио и се съхранява до Коледа. Тогава се изважда, и отново стои на пара два часа. Изважда от формата и се обръща върху чиния за сервиране. 





{START_COUNTER}